Ministru grec: Nu intentionam sa iesim din zona euro

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 17:36
1289 citiri
Ministru grec: Nu intentionam sa iesim din zona euro
Grecia ramane in zona euro

Grecia nu intentioneaza sa se retraga din zona euro, in pofida situatiei sale macroeconomice grave, a declarat ministrul grec de externe Stavros Dimas.

"Nu ne vom intoarce la drahma si nu vom iesi din zona euro. Este evident ca situatia este extrem de complicata. Traim o situatie inedita, iar poporul elen sufera foarte mult. In acelasi timp, trebuie sa pastram increderea in noi insine si sa nu ne relaxam eforturile, pentru ca totul depinde de noi. Grecia face parte din Europa unita si acolo va ramane", a spus Dimas intr-un interviu pentru ziarul To Vima, preluat de NewsIn.

Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.

Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.

UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna aceasta vor conchide ca tara nu a implementat masurile de austeritate promise si reformele economice.

Expertii din troica se vor duce la Atena la jumatatea lunii ianuarie.

Pachetul de salvare convenit in 2010 prevedea initial ca o transa in valoare de10 miliarde de euro sa fie platita in martie, dar termenul a fost amanat pentru iunie, dupa ce si plata ultimei transe a fost amanata, din cauza progreselor insuficiente facute de Atena.

"Suntem pregatiti sa procedam la fel, daca implementarea si progresul facut nu sunt suficiente", a avertizat purtatorul de cuvant.

Atena este supusa la presiuni sa respecte conditiile impuse, in conditiile in care va trebui sa le achite in martie creditorilor datorii in valoare de 14,4 miliarde de euro.

De asemenea, incearca sa finalizeze un acord cu creditorii privati privind o anulare partiala a datoriei suverane.

Al doilea pachet de salvare, convenit in octombrie de liderii UE, poate fi implementat dupa ce grecia va finaliza negocierile cu creditorii straini. Institutul International de Finante a anuntat saptamana aceasta ca s-au inregistrat progrese in discutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia criza, #zona euro criza, #grecia faliment, #iesire zona euro, #europa criza , #Grecia