Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lectia Greciei: mai multa atentie banului public

Lectia Greciei: mai multa atentie banului public

Comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, a evocat in presa germana de duminica ipoteza unei reforme a pactului de stabilitate al Uniunii Europene, in conditiile crizei bugetare a Greciei, relateaza publicatia belgiana L'Echo.

"Statele UE trebuie sa inceapa sa-si reduca deficitele in 2011. Daca refuza, pactul de stabilitate trebuie sa fie modificat astfel incat institutiile europene sa poata interveni mai bine in ceea ce priveste politicile nationale. Stabilitatea euro trebuie sa fie garantata", a afirmat Oettinger, in Welt am Sonntag.

Comisarul, fost sef al guvernului landului Baden-Württemberg, estimeaza ca "lectia cea mai importanta a situatiei Greciei este ca statele din UE trebuie sa acorde mai multa atentie banului public si dezvoltarii unei noi structuri bugetare".

El a avertizat ca situatia actuala nu mai este sustenabila, in conditiile in care "datoriile publice explodeaza si o valoare mai mare a datoriei este sustinuta de un numar de contribuabili din ce in ce mai mic".

Comisia Europeana a anuntat vineri noi propuneri pentru a supraveghea mai bine politicile economice ale statelor din zona euro si pentru a imbunatati coordonarea acestora, in urma crizei bugetare din Grecia.

Luni, forumul ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup) se reuneste la Bruxelles, iar marti toti ministrii de finante din UE (Ecofin) urmeaza sa stabileasca detaliile finale ale masurilor exceptionale in legatura cu "veriga slaba" a zonei euro, Grecia.

Statul elen urmeaza sa fie plasat sub cea mai stricta supraveghere a unui stat membru al Uniunii Europene. Desi 20 din cele 27 de state membre ale UE, intre care si Romania, fac obiectul unei proceduri pentru deficit excesiv, Grecia este singura tara UE plasata sub un control atat de strict. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1344 ori
Citeste mai multe despregrecia criza banul public uniunea europeana