Juncker: Iesirea Greciei din zona euro ar avea un "efect devastator"

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 17:31
1278 citiri
Juncker: Iesirea Greciei din zona euro ar avea un "efect devastator"

Iesirea Greciei din zona euro si din Uniunea Europeana (UE) ar avea un 'efect devastator', a estimat presedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul austriac Kurier.

"Independent de consecintele economice si sociale pentru Grecia insasi, o iesire a acestei tari din UE ar cauza prejudicii pentru intreaga zona euro si pentru coeziunea ei", a atentionat Juncker, in ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, considerate cruciale.

"Trebuie sa impiedicam acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie sa fie constienti de aceasta", a declarat presedintele Eurogrup.

Grecii sunt asteptati sa voteze duminica, in cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la putere fortele radicale de stanga, ce se opun masurilor de austeritate impopulare impuse de Bruxelles.

"Daca va castiga stanga radicala, consecintele asupra uniunii monetare vor fi imprevizibile", a mai spus Juncker, subliniind ca UE ar trebui sa continue discutiile cu guvernul grec, indiferent cum va arata acesta.

Totodata, Juncker este de parere ca "programul de austeritate impus Greciei nu poate fi negociat", dar ca este posibila o prelungire a termenelor pentru punerea in aplicare a masurilor de austeritate.

Presedintele Eurogrup a precizat ca duminica se va afla in contact telefonic cu guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si cu Olli Rehn, comisarul european pentru economie, insa o pozitie oficiala va fi data publicitatii abia luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Juncker alegeri Grecia, #Juncker iesire Grecia zona euro, #Juncker declaratii alegeri Grecia , #Grecia