Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar afecta grav bancile elene

Marti, 24 Mai 2011, ora 14:26
1305 citiri
Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar afecta grav bancile elene

Bancile elene vor fi grav afectate de intrarea Greciei in incapacitate de plata, sustine agentia de evaluare Moody's, care precizeaza ca intrarea statului elen in default pe datoria de stat, ar afecta si alte tari, "de la periferia zonei euro", anunta Reuters.

Moody's se alatura astfel celorlalte doua mari agentii de evaluare financiara care au afirmat deja ca orice restructurare a datoriilor de stat ale Greciei ar constitui un default.

"Moody's considera ca un default ar avea implicatii adverse asupra ratingului de credit al Greciei, posibil si a altor state europene aflate sub presiune, si asupra bancilor elene, indiferent de eforturile de a ajunge la un deznodamant ordonat", se spune in comunicat.

Presiunea din piete asupra tarilor din zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuat la inceputul acestei saptamani.

Investitorii nu sunt ingrijorati numai de Grecia, ci si de alte tari puternic indatorate, precum Spania, unde guvernul a suferit o infrangere in alegerile locale, alimentand temerile ca populatia ar putea respinge noi masuri de austeritate.

Pesimismul a fost accentuat si de vestile proaste din zona agentiilor de rating, de la sfarsitul saptamanii trecute. 

Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, in categoria cu grad ridicat de risc, si a schimbat duminica seara perspectiva ratingului Belgiei la negativa, in timp ce S&P a modificat sambata perspectiva ratingului Italiei la negativa.

"Cat despre alte tari europene aflate sub presiune, Moody's considera ca ratingule lor vor fi afectate invariabil, indiferent de multimea de forme pe care le-ar putea lua un default al Greciei. Asta ar conduce la polarizarea tot mai acuta a ratingurilor in Europa, cu mentinerea scorurilor foarte bune ale tarilor solide in timp ce statele cu probleme se vor lupta sa ramana in categoria investment grade", scrie agentia de evaluare financiara.

Grecia a anuntat luni un nou program de masuri fiscale, de 6 miliarde euro, pentru reducerea deficitului bugetar. Statul va derula totodata un program amplu de privatizari, pentru a convinge creditorii ca isi poate plati datoriile fara o restructurare.

#intrare incapacitate plata, #grecia, #default, #banci elene , #Grecia