Increderea in economia Greciei a atins maximul ultimilor trei ani si jumatate

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 10:40
1918 citiri
Increderea in economia Greciei a atins maximul ultimilor trei ani si jumatate

Increderea oamenilor de afaceri greci in economia tarii a atins in martie maximul ultimilor trei ani si jumatate, potrivit Fundatiei pentru Cercetari Economice si Industriale (IOBE), datorita stabilizarii perceptiei la nivelul companiilor, dar somajul record continua sa afecteze consumul intern.

Un indice calculat de IOBE privind climatul de afaceri in constructii, retail si servicii a urcat in martie la 88,1 puncte, de la 86,9 puncte in februarie si 85,8 puncte in ianuarie, relateaza Capital.gr.

Nivelul atins de indice luna trecuta este cel mai ridicat dupa octombrie 2009, inainte de izbucnirea crizei datoriilor in Grecia.

"Imbunatatirea usoara a climatului de afaceri, de la inceputul anului, pare sa continue, in pofida presiunilor mari cu care se confrunta populatia si companiile", se arata intr-un comunicat al fundatiei.

Potrivit IOBE, achitarea partiala a restantelor sectorului public, alaturi de cresterea investitiilor si revenirea depozitelor in sectorul bancar au un efect pozitiv asupra economiei.

Somajul ramane o problema majora

In ciuda acestor indicatori pozitivi, cresterea continua a somajului, in special a celui de lunga durata, are un impact negativ asupra capacitatii oamenilor de a-si plati taxele si contributiile de asigurari sociale.

Acesti factori sunt reflectati de scaderea indicelui privind increderea populatiei in economie, la 71,2 puncte, de la 71,4 puncte in februarie.

Numerosi analisti sunt ingrijorati ca somajul, de peste 26%, va creste in acest an la circa 30%. IOBE anticipeaza pentru 2013 o contractie economica de 4,6%, apropiata de cea estimata de Guvern, de 4,5%

Creditorii internationali ai Greciei prognozeaza pentru acest an un declin al economiei de 4,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incredere economie Grecia, #climat afaceri Grecia, #investitii grecia, #somaj Grecia , #Grecia