Guvernatorul ceh: Grecia ar trebui sa iasa din zona euro daca nu primeste finantare masiva

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 09:01
1060 citiri
Guvernatorul ceh: Grecia ar trebui sa iasa din zona euro daca nu primeste finantare masiva

In cazul in care Europa este dispusa sa-i asigure o finantare masiva, Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si sa-si devalorizeze noua moneda, este de parere guvernatorul Bancii centrale a Republicii Cehe, Miroslav Singer.

Europenii ar trebui sa se concentreze asupra acordarii de ajutor bancilor care au nevoie de recapitalizare si asupra unor probleme care pot fi rezolvate, in loc sa se ocupe numai de Grecia, care reprezinta doar 2% din economia europeana, a declarat Singer intr-un interviu aparut luni in cotidianul economic Hospodarske Noviny.

"Daca nu se vrea sa se dea Greciei o suma masiva din fondurile structurale europene, nu vad alta solutie decat plecarea acestei tari din zona euro si o devalorizare masiva a noii monede grecesti", afirma Singer.

"Pana acum, Greciei i s-au dat imprumuturi care au servit in primul rand la a trage de timp si la a-i ajuta pe grecii bogati sa-si scoata banii din tara" - mai sustine responsabilul ceh.

Intrebat ce ar trebui sa faca Europa pentru a contracara criza datoriilor, Miroslav Singer a declarat ca politicienii europeni ar trebui sa recunoasca ca bancile ar putea avea nevoie de mai mult capital.

"Trebuie sa nu ne mai prefacem ca nu vom mai recapitaliza bancile", a spus guvernatorul Bancii centrale a Cehiei.

In acelasi interviu, Singer a criticat banca centrala a Austriei pentru ca a facut public fara sa se consulte, in noiembrie anul trecut, un plan care le recomanda bancilor comerciale austriece sa-si limiteze liniile de finantare pentru filialele din Europa Centrala si de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia datorie publica, #Grecia finantare europeana , #Grecia