Greva generala in Grecia, din cauza masurilor de austeritate

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 13:57
1365 citiri
Greva generala in Grecia, din cauza masurilor de austeritate
Foto: Liberation

Transporturile in comun si serviciile publice nu functionau marti dimineata in Grecia, la inceputul unei greve generale de 48 de ore decretata de principalele doua sindicate din tara, care protesteaza impotriva masurilor de austeritate.

Manifestatii sunt prevazute la pranz la Atena si in marile orase, inaintea unui vot crucial asteptat miercuri seara, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Marti dimineata, transporturile in comun si taxiurile nu circulau la Atena. Trenurile, la fel, nu circulau, iar mai multe zboruri interne au avut intarzieri din cauza controlorilor de trafic aerian, care au incetat activitatea timp de trei ore, incepand cu ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei).

De asemenea, greva afecteaza justitia, mai ales judecatorii si avocatii. Un dispozitiv de securitate impresionant a fost mobilizat marti dimineata in jurul Parlamentului si cladirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP.

Proiectul de lege multianual (2013-2016), intr-un singur articol de aproximativ 500 de pagini, se refera atat la cresterea varstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cat si la suprimarea salariilor al 13-lea si al 14-lea pentru functionarii publici.

Totodata, proiectul prevede scaderea anumitor prestatii sociale, controlul gestiunii intreprinderilor publice, organizarea sistemului de sanatate sau o reglementare a dreptului muncii.

Creditorii internationali ai tarii, UE si FMI, au cerut adoptarea acestor masuri, precum si a bugetului de stat pentru 2013, care va trebui votat duminica, aceasta fiind o conditie necesara pentru a acorda Greciei urmatoarea transa de imprumut cu scopul de a o salva de la faliment.

#greva grecia, #greva generala grecia, #greva 48 ore Grecia, #proteste Grecia masuri austeritate , #Grecia