Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecii sunt singurii producatori de Feta

Grecii sunt singurii producatori de Feta

Grecia are dreptul exclusiv de a utiliza marca de branza Feta, a hotarat ieri Curtea Europeana de Justitie, respingand un apel formulat de Danemarca si Germania, care solicitau ca si producatorii din cele doua state sa poata folosi aceeasi denumire."Hotararea Justitiei este o victorie pentru Grecia, care are o traditie de aproximativ 6.000 de ani", considera Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

PIERDERI. Pentru Danemarca acest verdict este o mare lovitura, in conditiile in care aceasta tara ocupa locul doi in lume in topul producatorilor de Feta. Grecia produce, anual, circa 115.000 de tone de Feta, iar Danemarca produce 27.000 de tone. "Danemarca si de altfel nici o alta tara europeana nu vor mai putea sa comercializeze branza Feta sub aceasta denumire. Pot cel mult sa precizeze pe ambalaj «branza de tip Feta», dar au nevoie de un alt nume pentru produs", a declarat Steriu.

CALM. Nici producatorii autohtoni de branzeturi nu vor mai avea voie sa-si "boteze" marfa Feta, insa aceasta nu pare a fi o problema. "In mod surprinzator, pentru consumatorul roman, telemeaua de oaie si de capra este un produs superior branzei Feta. De aceea, noi nici nu ne vindem produsele sub aceasta denumire pe piata interna", spune Jean Valvis, presedintele grupului LaDorna. Mai mult, Romania nu exporta la ora actuala branza cu denumirea de Feta, ci telemea, spune Steriu. "Feta greceasca este telemeaua de oaie autohtona, intre aceste doua tipuri de branza existand doar mici diferente in procesul de fabricatie", a precizat el.

Florina Zainescu

Jurnalul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 907 ori