Grecii isi lichideaza economiile din banci pentru a-si cumpara masini

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 09:25
4397 citiri
Grecii isi lichideaza economiile din banci pentru a-si cumpara masini
Foto: Enikos

Criza financiara a Greciei s-ar putea agrava in perioada urmatoare, pe masura ce populatia a ales sa isi lichideze depozitele bancare pentru a plasa banii in bunuri de folosinta indelungata. Cei mai multi greci au optat pentru cumpararea unei masini, iar cifrele dealerilor auto arata ca fenomenul este unul de amploare.

Nivelul lichiditatilor din bancile grecesti a scazut cu 15% din decembrie 2014 si pana acum, iar alte 7 miliarde de euro au fost scoase din tara in luna aprilie de teama declararii falimentului statului elen, arata The Telegraph.

Vanzarile auto, in crestere

Pe piata dealerilor de masini din Grecia, criza financiara nu a fost resimtita de mai bine de 20 de luni.

Vanzarile au fost in continua crestere, indiferent ca ne referim la autoturisme noi sau la masini second-hand, iar luna aprilie s-a dovedit si cea mai profitabila, cu o crestere a vanzarilor de 47%.

Culmea ironiei este ca marii beneficiari ai acestui fenomen petrecut in Grecia se dovedesc a fi companiile auto din Germania, majoritatea autoturismelor vandute pe piata elena in ultimii doi ani provenind din aceasta tara.

Cei mai multi cumparatori sunt persoane cu venituri medii sau mici care nu detin conturi in strainate, asa ca, in fata pericolului de colaps al sistemului bancar, achizitionarea unei masini ramane optiunea cea mai convenabila pentru acestia.

Mai mult, desi uzura unui automobil este rapida, acestea pot deveni accesorii care sa produca venituri de subzistenta intr-o tara in care rata somajului este de 28%.

Exemple copiate

Cipriotii sunt cei care au dat primii un exemplu in acest sens, in timpul crizei financiare din 2013, piata auto din aceasta tara crescand cu peste 30% in mai putin de 10 luni, de teama falimentului bancilor.

In 2014, rusii au aplicat aceeasi metoda, lichidand rezervele din banci pentru a plasa banii in imobiliare si masini.

In Grecia, fenomenul s-a accentuat in decembrie 2014, in momentul anuntarii alegerilor anticipate, cand inmatricularea vehiculelor a crescut brusc cu 70%.

Fenomenul de retragere a banilor din banci a atins cote paroxistice in aprilie, pe fondul neintelegerilor existente intre oficialii de la Atena si creditorii internationali ai tarii.

In aprilie, piata auto a inregistrat a 20-a luna consecutiva de crestere a vanzarilor.

#lichidare conturi Grecia, #lichiditati banci Grecia, #retrageri capital Grecia, #vanzari masini Grecia , #Grecia