Grecii intra in greva generala ca semn de protest impotriva austeritatii

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 11:45
1516 citiri
Grecii intra in greva generala ca semn de protest impotriva austeritatii

Grecii sunt in greva generala miercuri, pentru a protesta impotriva noului plan de austeritate cerut de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in schimbul acordarii ajutorului financiar pentru statul elen.

Greva generala pe 26 septembrie in Grecia

Aceasta zi de actiune nationala este prima de la sosirea la putere in iunie a noii coalitii de guvernamant, conduse de premierul conservator Antonis Samaras, potrivit Bloomberg.

Greva va afecta puternic transporturile si functionarea institutiilor si serviciilor publice. Scolile vor fi inchise, iar spitalele isi vor limita activitatea.

In a doua jumatate a zilei, in centrele marilor orase din Grecia vor fi organizate greve, la apelul centralelor sindicale GSEE si Adedy.

La Atena, aproape 5.000 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea pe parcursul protestelor.

Nicio legatura intre insulele elene nu va fi asigurata pe perioada grevei de 24 de ore, ce a intrat in vigoare in timpul noptii. Controlorii aerieni isi vor sista si ei activitatea intre 07.00 si 01.00 GMT, iar cele doua companii aeriene grecesti, Olympic Air si Aegean Airlines, au fost nevoite sa isi anuleze 12 zboruri si sa reprogrameze alte 28.

Sprijinita de principalul partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), greva vizeaza denuntarea noilor masuri de austeritate ce urmaresc economisirea a peste 11,5 miliarde de euro pe care guvernul le definitiveaza actualmente cu UE si FMI.

Economia Greciei s-a contractat anul acesta intr-un ritm mai rapid decat s-a estimat anterior, confirmand ca tara a ramas in recesiune dupa ce guvernul a redus cheltuielile si exporturile au scazut, potrivit datelor publicate la inceputul lunii septembrie de Oficiul de statistica din Grecia (Elstat).

Economia Greciei s-a contractat peste estimari in 2012

Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un declin anual de 6,3% in trimestrul al doilea din 2012, fata de 6,2% cat estima Elstat in august si fata de o scadere de 6,5% in primul semestru al anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste grecia, #greva generala grecia, #Grecia acord FMI, #grecia masuri austeritate , #Grecia