Grecii au retras din banci peste 700 milioane de euro intr-o zi

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:01
1386 citiri
Grecii au retras din banci peste 700 milioane de euro intr-o zi

Grecii au retras luni din banci peste 700 milioane de euro, potrivit unor discutii intre presedintele tarii, Karolos Papoulias, si liderii partidelor, in cadrul carora seful statului a transmis un avertisment al bancii centrale ca teama populatiei s-ar putea transforma in panica.

Presedintele elen a fost nevoit sa ceara, marti, organizarea de noi alegeri anticipate in Grecia, dupa ce partidele nu au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern, din cauza opozitiei unor formatiuni fata de masurile de austeritate adoptate in cadrul pachetelor de ajutor financiar extern.

Sondajele arata ca stanga radicala va obtine si mai multe mandate decat a castigat la alegerile din 6 mai, situatie care a redus increderea in capacitatea Greciei de a ramane in zona euro, lovind puternic cotatiile pe bursele europene si cursul euro.

Grecii retrag bani din banci aparent din cauza temerilor fata de o devalorizare rapida in cazul in care tara paraseste zona euro, arata transcriptul negocierilor avute luni de Papoulias cu liderii politici.

Presedintele a transmis politicienilor informatia, primita de la seful bancii centrale, George Provopoulos, ca grecii au retras cel putin 700 de milioane de euro din banci pe parcursul zilei.

"Mi-a spus ca nu exista panica, dar exista o teama puternica, care se poate transforma in panica. Retragerile si iesirile pana la ora 16:00, cand am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se asteapta la iesiri totale de circa 800 de milioane de euro", a spus presedintele.

Grecii retrag constant bani din banci de mai multe luni, dar pana in prezent nu au existat cozi la bancile din Atena.

Retragerile de luni au depasit insa cu mult ritmul in care grecii au scos bani din banci de la inceputul crizei datoriilor in 2009, noteaza Wall Street Journal.

In ultimii doi ani, iesirile s-au situat de obicei la 2-3 miliarde de euro lunar, insa in ianuarie au depasit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale bancii centrale, depozitele totale ale companiilor si populatiei in Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliarde de euro.

Liderii politici din UE si Banca Centrala Europeana au avertizat ca vor opri ajutorul financiar extern, de care Grecia are nevoie disperata, daca viitorul guvern nu va respecta angajamentele privind austeritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retragere bani banci Grecia, #banci Grecia zona euro, #retrageri bani banci Grecia devalorizare, #piata bancara Grecia , #Grecia