Grecii anunta ca sunt aproape de al treilea imprumut. Nemtii si finlandezii sunt sceptici

Luni, 10 August 2015, ora 12:00
2224 citiri
Grecii anunta ca sunt aproape de al treilea imprumut. Nemtii si finlandezii sunt sceptici
Foto: Pixabay

Noile negocieri pentru al treilea program de asistenta financiara destinat Greciei pun din nou fata in fata taberele optimistilor si pesimistilor din zona euro. Sperantele elenilor de a incheia acordul pana marti sunt contrazise flagrant de tonul neincrezator al oficialilor din Oslo si Berlin.

Atena are nevoie de un acord semnat si aprobat de parlamentele celor 19 tari pana joia viitoare, data la care ar trebui sa returneze Bancii Centrale Europene 3,2 miliarde de euro, raporteaza portalul EUObserver.

In cumpana

Noul program de asistenta financiara de 86 de miliarde euro a fost discutat in cadrul negocierilor purtate in weekend de delegatia elena condusa de ministrul Euclid Tsakalotos si creditorii internationali.

Presa americana anuntat deja ca reformele economice, reducerea cheltuielilor bugetare si actiunile prealabile au fost deja convenite de cele doua tabere.

"Se depun eforturi ca aceste negocieri sa fie finalizate. Ne asteptam ca luni seara sau marti sa semnam acordul", a explicat o sursa din cadrul guvernului elen pentru ziarul Kathimerini.

In acelasi timp, ministrul de Finante german Wolgang Schaeuble se declara mai degraba de acord cu un imprumut de urgenta acordat Greciei, decat cu varianta semnarii rapide a unui nou program bailout pe trei ani.

"Mai bine sa lucram la lucruri in profunzime, decat sa semnam in graba", a explicat unul dintre adjunctii lui Schaeuble intr-o postare pe Twitter.

Vesti proaste vin si din Finlanda, unde ministrul Afacerilor Externe, Timo Soini, a declarat ca un nou program de asistenta financiara pentru Grecia este sortit din start esecului.

"Ne-am pierdut rabdarea. Guvernul nostru are o politica stricta in aceasta privinta. Nu acceptam o povara in plus pe umerii Finlandei sau o reducere a datoriei Greciei", a afirmat Soini, liderul gruparii euro-scepticilor din Finlanda.

La mana parlamentului

Nici in Grecia apele nu se dovedesc prea limpezi. In ultima decada a lunii iulie, guvernul Syriza reusit sa obtina acordul Legislativului pentru negocierea unui nou program bailout doar cu sprijinul opozitiei.

In cazul incheierii negocierilor in cursul acestei saptamani, parlamentarii eleni vor fi chemati intr-o sesiune extraordinara pentru a aproba reformele cuprinse in noul memorandum si setul de masuri prealabile ce vor trebui aplicate pentru deblocarea transelor.

Tabara celor care contesta necesitatea incheierii unui nou acord de imprumut cu troika creditorilor se mareste pe zi ce trece, dupa cum constata si oficialii de la Atena.

Recent, Nikos Pappas, un ministru Syriza fara portofoliu, a iesit la rampa pentru a-i avertiza pe parlamentarii stangii extreme ca nu va fi tolerata crearea "unui partid in interiorul partidului".

"Daca si alti parlamentari vor decide sa isi retraga sprijinul acordat guvernului, ruptura creata la ultimul vot se va transforma intr-un vid", a avertizat Pappas.

Pentru a fi implementat, noul program de asistenta financiara acordat Greciei trebuie sa treaca de votul parlamentelor din cele 19 state membre ale uniunii monetare europene.

De asemenea, reprezentantii FMI, desi prezenti la negocieri, au anuntat ca nu vor semna din partea institutiei internationale financiare decat daca grupul creditorilor europeni se arata de acord cu o reducere a datoriei Greciei.

#program bailout Grecia, #negocieri Grecia Troika, #criza datoriilor Grecia, #opozitie tari zona euro , #Grecia