Grecii ameninta UE cu fratii mai mari, rusi si chinezi. Vor interveni acestia?

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:20
2757 citiri
Grecii ameninta UE cu fratii mai mari, rusi si chinezi. Vor interveni acestia?
Foto: CNN Money

Ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, sugera ca, in cazul in care creditorii europeni se dovedesc inflexibili, Atena poate recurge la un imprumut din partea Rusiei sau a Chinei.

"Avem si alte cai de a obtine bani. In cel mai fericit caz ar putea fi Statele Unite ori poate Rusia, China sau alte state", a declarat in urma cu cateva zile Kammenos, la televiziunea publica din Grecia.

O interventie a unui alt stat in sustinerea economiei elene este, insa, cel putin improbabila, iar grecii par sa nu aiba alta solutie decat sa respecte cerintele actualilor creditori, potrivit CNN.

Singuri in fata creditorilor

Chiar daca Grecia a relansat discutiile diplomatice cu unul dintre vechii sai aliati, Rusia, ministrul de Externe avand chiar o intrevedere saptamana aceasta cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, este greu de crezut ca Moscova se afla acum in pozitia de a ajuta pe cineva.

Economistul Rob Wood, de la Berenberg, considera ca Rusia nu se poate hazarda sa ajute Grecia in acest moment.

Economia rusa pare chiar ea epuizata de sanctiunile economice aplicate de Occident, iar prabusirea pretului petrolului accentueaza slabiciunea Moscovei.

"Ar insemna un angajament enorm din partea celor doua state. Nu poti sa fugi la Moscova cu o astfel de cerere si sa primesti imediat un raspuns", considera Wood.

De altfel, orice intoarcere a Atenei catre rasarit nu poate avea decat un efect catastrofal asupra bancilor grecesti, acestea fiind dependente in acest moment de sustinerea economica a partenerilor europeni.

O sustinere pe care Moscova nu are cum sa o asigure, crede Wood.

China si SUA nu se baga

China si-a manifestat interesul pentru sectoarele naval si portuar, care sunt bine dezvoltate in Grecia, investind intr-adevar bani in zona, dar o interventie financiara ca ajutor de urgenta pentru Atena pare deplasata.

"Nu vad de ce China ar vrea sa apara in mijlocul problemelor din zona euro si sa-i sfideze pe europeni. Pentru Rusia exista avantajul destabilizarii unor adversari, NATO si UE, dar China nu pare sa aiba niciun castig dintr-o astfel de interventie", mai spune Rob Wood.

In acelasi timp, Statele Unite, chiar daca si-au facut auzita vocea, cand au cerut Uniunii Europene sa elimine o parte din politicile stricte impuse grecilor prin programul de asistenta financiara, nu au, iarasi, niciun motiv sa preia rolul creditorilor europeni ai Greciei.

"SUA pot exercita o anumita influenta in negocierile care se poarta intre guvernul grec si creditorii din zona euro. Vor interveni insa pentru a sterge datoria unei tari membre? Nu vad cum ar putea sa se intample acest lucru", afirma Spyros Economides, profesor la London School of Economics.

28 februarie, termen limita

Reprezentantii Greciei vor relua luni discutiile cu ministrii de Finante din zona euro, pentru a gasi o solutie convenabila ambelor parti in vederea continuarii programului de asistenta financiara.

Actualul acord expira pe 28 februarie, iar Atena deja se confrunta cu un deficit de 8 miliarde de euro fata de angajamentele asumate in fata FMI, BCE si CE.

Atena mai are 14 zile si jumatate pana cand asistenta financiara UE pentru bancile grecesti poate fi retrasa in lipsa unui acord.

Daca, pana la sfarsitul acestei luni, guvernul atenian si creditorii sai nu gasesc o solutie de compromis, tara poate intra in incapacitate de plata.

#ajutor financiar Rusia Grecia, #solutii refinantare grecia, #negocieri grecia ue , #Grecia