Grecia vrea 1 miliard de euro, "stimulente" de la BEI

Sambata, 10 Martie 2012, ora 16:38
1196 citiri
Grecia vrea 1 miliard de euro, "stimulente" de la BEI
Foto: Lucas Papademos/ SURSA: Bloomberg

Grecia spera sa primeasca finantare de 1 miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii anul acesta, ca un stimulent pentru echilibrarea economiei, a declarat, sambata, Gikas Hardouvelis, consilierul economic al prim ministrului grec, Lucas Papademos.

Uniunea Europeana si Grecia fac presiuni asupra BEI, principala institutie a Uniunii Europene care poate oferi investitii pe termen lung, sa acorde acele fonduri, a declarat Hardouvelis, citat de Reuters.

"Sunt convins ca intr-un final asta se va intampla", aspust consilierul intr-o emisiune televizata, adaugand ca BEI ar putea canaliza banii spre economia Greciei prin intermediul bancilor locale.

Dupa succesul inregistrat vineri, cand Grecia si-a indeplinit planul de reducere a datoriilor menit sa deschida calea catre un fond international de salvare de 130 miliarde de euro, Atena cauta modalitati de a-si resuscita economia avariata dupa cinci ani de recesiune.

Ce-i drept, masurile de austeritate care au venit odata cu cel de-al doilea bailout in doar doi ani au aruncat economia Greciei in cel mai mare impas de la cel de-al doilea razboi modial pana acum.

Produsul intern brut al Greciei a inregistrat scaderi record de 7 procente in 2011, potrivit datelor publicate vineri, iar nivelul investitiilor a scazut cu 21%, dupa ce scazuse deja cu 15% in 2010.

"Cu cat mai repede o facem, cu atat mai bine. Economia se afla in scadere si lumea este prea speriata acum ca sa poata investi", a adaugat Hardouvelis.

Dar teama Bancii Europene de Investitii privind expunerea pe datoriile Greciei nu a trecut, recunoaste consilierul, care ofera, totusi o varianta de compromis: "Solutia pentru a evita o eventuala reticenta din partea BEI, ar fi transferul fondurilor folosind bancile locale ca intermediar", a spus Hardouvelis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii grecia, #finantare grecia, #Grecia BEI , #Grecia