Grecia va reveni pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014

Joi, 09 Mai 2013, ora 11:27
1415 citiri
Grecia va reveni pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014

Grecia spera sa revina pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014, a declarat joi ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, dupa ce randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene au ajuns la cel mai scazut nivel de la restructurarea datoriei, in 2012.

Miercuri, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene pe zece ani au scazut sub 10%, transmite Reuters.

Grecia, care a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara din mai 2010, a primit laude din partea creditorilor internationali pentru indeplinirea conditiilor impuse in schimbul asistentei financiare de UE, BCE si FMI.

Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro au scazut de cand BCE a anuntat un program de achizitionare de bonduri pentru a ajuta aceste tari care se confrunta cu probleme financiare.

"Sper ca vom acelasi noroc ca Irlanda si Portugalia, care deja acceseaza pietele cu randamente sub 6%. Cred ca asta se va intampla si in cazul nostru spre sfarsitul lui 2014", a afirmat Yannis Stournaras la postul public de televiziune din Grecia.

Grecia nu a mai putut accesa pietele de obligatiuni din 2010, cand a devenit primul stat membru al zonei euro fortat sa solicite asistenta financiara din cauza crizei datoriilor. Irlanda si Portugalia, care au beneficiat si ele de pachete de asistenta financiara, au facut progrese mai mari decat Atena in indeplinirea tintelor fiscale si au revenit pe pietele de obligatiuni. Marti, Portugalia a vandut obligatiuni pe zece ani, pentru prima data din 2011.

De asemenea Yannis Stournaras a afirmat ca economia Greciei se va redresa incepand de anul viitor iar rata somajului va scadea spre sfarsitul lui 2014.

Rata somajului in Grecia a atins in ianuarie nivelul record de 27,2%, de la 25,7% in decembrie, reflectand adancirea recesiunii dupa anii de austeritate impusi in schimbul asistentei financiare, a anuntat recent Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT).

Este cel mai ridicat nivel al somajului de cand ELSTAT a inceput publicarea datelor, in 2006. In ianuarie 2012, rata somajului era de 21,5%.

Rata somajului in Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, in 2009, si ramane in continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a somajului a fost de 12%.

Potrivit celor mai recente estimari bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% in acest an in timp ce rata medie a inflatiei ar urma sa se situeze la 0,8%.

#revenire piete obligatiuni Grecia, #datorie grecia, #randamente obligatiuni grecesti, #criza economica grecia, #redresare economie Grecia , #Grecia