Grecia trece pe "regim spartan". Urmeaza masuri draconice de austeritate

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 16:02
1806 citiri
Grecia trece pe "regim spartan". Urmeaza masuri draconice de austeritate

Premierul grec, George Papandreou, a supravietuit votului de incredere al Parlamentului. Masurile propuse de acesta pentru iesirea tarii din criza au fost acceptate. Astfel a trecut etapa preliminara lansarii unui nou plan de austeritate. Ce se va intampla de acum incolo?

Votul Parlamentului sta la baza urmatorilor pasi ai Guvernului grec. De acum, acesta trebuie sa ia masuri drastice si nepopulare pentru a obtine finantarile de care are nevoie pentru a fenta falimentul.

Guvernul a fost sustinut cu 155 de voturi din 300, partidul lui Papandreou agatandu-se de o majoritate cat un fir de ata in Parlament.

Pietele europene si americane au inchis pe crestere marti in expectativa supravietuirii guvernului grec, relateaza CNN.

Duminica, creditorii internationali au dat sperante de crestere a nivelului de finantare al Greciei, dar au cerut ca statul sa tina cu dintii de durele masuri de austeritate si sa stranga miliarde de dolari vanzand active de stat.

Problema Lehman in varianta europeana

Companiile de stat, aeroporturile, autostrazile, bancile, licentele pentru jocuri de noroc, proprietatile imobilioare, toate acestea vor iesi la licitatie.

Grecia trebuie sa stranga 50 miliarde de euro din privatizari, pana in 2015, dupa cum au spus membrii Eurogroup.

De asemenea, trebuie sa se treaca la taieri drastice din bugete, ignorand protestele generale care au zguduit tara si au fortat remanierea guvernamentala de saptamana trecuta. Tot Eurogroup spune si asta.

Fiind constient de nelinistile din strada, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca masurile vor fi "dificil de suportat", dar ca oricum sunt luate cu foarte mare intarziere.

"Daca ar fi existat o cale mai usoara pentru iesirea din criza, am fi mers pe acea cale", a declarat Barroso dupa intalnirea cu Papandreou.

"Dar nu exista. Singura varianta de revenire a Greciei pe crestere si crearea de locuri de munca intr-un mod sustenabil este restaurarea competitivitatii si a unei baze solide pentru finantele publice".

Promisiuni de bani...si durere

Barroso a spus ca "votul crucial" va fi dat la sfarsitul lunii, cand Parlamentul va trebui sa decida planul de privatizare si un nou val de crestere a impozitelor, taiere a pensiilor si concedieri in sectorul public.

"Aceste alegeri nu sunt usor de facut, dar problemele care trebuie rezolvate sunt foarte grave", a spus acesta. "Nu mai avem timp de ezitari".

Reactia publica

Reformele drastice menite sa ajute deficitul bugetar enorm al Greciei au dus pana acum la cresteri de impozite si pierderi de locuri de munca in sectorul public.

Acestea vin sa creasca rata somajului care atinsese deja cote record.

Papandreou se lupta cu opozitia propriilor sai socialisti in problema masurilor de austeritate necesare pentru a obtine un pachet de finantare aditional.

Protestele antiguvernare au devenit extrem de violente miercuri, demonstrantii aruncand bombe cu gaz in Ministerul Finantelor.

Politia a trebuit sa foloseasca gaze lacrimogene pentru a opri protestatarii.

Dar peste weekend, Papandreou le-a spus parlamentarilor ca "Guvernul trebuie sa cheltuiasca mai putin decat castiga".

Criza datoriilor Greciei sporeste ingrijorarile legate de moneda euro.

Falimentul Greciei, sau al altor state cu probleme, cum ar fi Portugalia sau Irlanda, ar afecta economia mondiala.

Efectul domino

Exista ingrijoriri legate de faptul ca eforturile de restructurare a datoriilor Greciei ar putea crea unde de soc in tot sistemul bancar european.

Acest lucru ar starni o panica a investitorilor similara cu cea din timpul colapsului Lehman Brothers din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barosso, #criza europa, #euro, #grecia austeritate, #grecia criza, #grecia faliment, #grecia proteste , #Grecia