Grecia, transformata in Silicon Valley - singura sansa a statului elen

Luni, 20 Iunie 2011, ora 22:56
2081 citiri
Grecia, transformata in Silicon Valley - singura sansa a statului elen

Europa poate ajuta Grecia sa nu intre in faliment, insa nu o pot ajuta sa prospere, considera analistii internationali. In opinia acestra singura sansa a statului elen de a se dezvolta din punct de vedere economic este dezvoltarea unui mic "Silicon Valley" in interiorul Greciei, potrivit Forbes.

Prim ministrul grec, George Papandreou, a ajuns astazi la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii europeni sa salveze statul elen.

Grecia se lupta cu cea mai grava criza financiara, insa reprezentatii greci spera sa convinga UE sa le ofere un pachet de salvare care sa previna parbusirea economiei statului elen.

Grecia are nevoie de cea de-a doua transa pana la mijlocul lunii viitoare, in caz contrat intrand in incapacitate de plata.

Cu toate acestea, oficialii europeni avertizeaza ca statul elen nu va primi cei 12 miliarde de euro daca nu adopta alte masuri de austeritate.

Analistii internationali sunt de parere ca Europa poate salva de la "inec" Grecia, insa nu o poate ajuta sa prospere.

De aceea, ei considera ca solutia se afla chiar in Silicon Valley, pentru a avea oportunitatea de a propera.

In opinia expertilor in capitaluri de risc, Grecia se poate bucura de crestere economica doar in conditiile in care statul va dezvolta un mic "Silicon Valley" deoarece Grecia are un potential antreprenorial enorm.

Intr-un sondaj recent, Grecia este pozitionata pe locul 34 din 71 in ceea ce priveste potentialul de antreprenoriat si dezvoltare, in fata unor tari precum Uruguay si Argentina.

De asemenea, un studiu realizat in 2009 de catre Scoala Londoneza de Studii Economice arata ca Grecia are una din cele mai performante activitati antreprenoriale din Europa, inainte de Marea Britanie si Turcia.

"Faptul ca statul elen a beneficiat intotdeauna de performanta in antreprenoriat nu este o noutate. New York-ul ar muri fara mesele gatite de imigrantii greci ", spun analistii.

Cu toate acestea, Grecia nu poate fi Silicon Valley fiindca este o tara mult prea mica.

"In acest sens nu este diferita fata de pietele irlandeze, israeliene sau cele din Singapore. In aceste piete de start-up-uri inveti sa dezvolti produse la nivel mondial si incepi comercializarea lor pe plan international mai repede.

De aceea, Grecia trebuie <<sa iasa>> din Europa si sa se indrepte spre alte piete", spun analistii.

Pietele europene pot oferi Greciei confort, dar nu pot oferi posibilitatea de a inova si de a-si dezvolta produsele grecesti pe pietele internationale.

Cu toate ca premierul grec incearca sa ii convinga pe oficialii europeni sa ia in considerare salvarea economiei tarii, acesta ar trebui sa vorbeasca cu europenii despre modul in care s-ar putea extinde afacerile europene.

"Clubul continental are sens doar daca exista un angajament serios pentru a extinde 'placinta' colectiva pentru toata lumea. Asta inseamna a privi in afara si nu inauntru", subliniaza analistii financiari citati de Forbes.com. 

#antreprenoriat grecia, #datorii grecia, #grecia, #masuri de austeritate grecia, #pachet de salvare ue, #silicon valley , #Grecia