Grecia: Salariatii din privat isi iau adio de la al 13-lea salariu

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:54
1430 citiri
Grecia: Salariatii din privat isi iau adio de la al 13-lea salariu
Fara al 13-lea salariu

Guvernul elen pregateste un act legislativ care va incorpora in salarii doar jumatate din primele de Paste si Craciun, salariile al 13-lea si al 14-lea, situatie echivalenta cu pierderea celui de-al 14-lea salariu.

Cele doua salarii suplimentare, stabilite prin contracte colective de munca, au fost eliminate deja din sistemul public la presiunea creditorilor externi, UE si FMI, insa se aplica in continuare sectorului privat si companiilor de stat din domeniul infrastructurii, conform Mediafax.

Executivul va suspenda si obligatia companiilor de a majora salariile angajatilor cu 2,6% din iulie, conform contractelor colective de munca convenite intre angajatori si sindicate.

Guvernul intentioneaza sa introduca aceasta masura fara a o trece prin Parlament pentru a evita nevoia unui acord cu sindicatele si angajatorii.

Renuntarea la salariile suplimentare a fost ceruta de UE si FMI inclusiv printr-o scrisoare transmisa in aceasta saptamana Ministerului Muncii.

In decembrie anul trecut, ministrul Muncii, Yiorgos Koutroumanis, a declarat ca cele doua salarii nu sunt negociabile, in pofida presiunilor externe.

#grecia criza, #grecia austeritate, #al 13lea salariu, #salarii bugetari, #salariu criza, #taiere salariu, #scadere salariu , #Grecia