Grecia reuseste sa imprumute de pe piete cea mai mare suma din ultimii doi ani

Marti, 14 August 2012, ora 15:00
1339 citiri
Grecia reuseste sa imprumute de pe piete cea mai mare suma din ultimii doi ani

Grecia a reusit, marti, sa se imprumute cu 4,06 miliarde de euro prin vanzarea de titluri de Trezorerie. Suma va fi folosita, in cea mai mare parte, pentru rascumpararea obligatiunilor detinute de Banca Centrala Europeana, in valoare de peste trei miliarde de euro.

Suma este cel mai mare imprumut efectuat de statul elen pe piata financiara in ultimii doi ani, sustin jurnalistii Wall Street Journal. Cu toate acestea, Grecia a fost nevoita sa accepte o dobanda de 4,43%, asa cum au cerut investitorii, peste cea de 4,28% obtinuta la licitatia precedenta.

Vanzarile de titluri de Trezorerie reprezinta singura modalitate de finantare din piata pentru Grecia. Cea mai mare parte din titluri ajung in portofoliile bancilor elene, deoarece datoria pe termen scurt a tarii este acceptata ca garantie de catre BCE, iar institutiile de credit din Grecia au nevoie sa acceseze facilitatile de urgenta ale BCE.

Cresterea imprumuturilor pe perioada scurta a ramas singura optiune a statului elen, dupa ce partenerii din zona euro au refuzat sa asigure tarii un credit punte pana la eliberarea unei noi transe cruciale din ajutorul extern.

Grecia discuta cu creditorii internationali - UE, FMI si BCE - un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul sa primeasca urmatoarea transa, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luata pana in octombrie, scrie Mediafax.

Statul elen trebuie sa rascumpere la 20 august obligatiuni de circa 3,1 miliarde de euro, aflate in cea mai mare parte in posesia BCE.

Grecia vrea sa imprumute 5 miliarde de euro pentru plata obligatiunilor scadente

Somajul din Grecia a atins in luna mai un nou record, depasind 23%

#imprumut grecia, #vanzare titluri trezorerie Grecia, #rascumparare obligatiuni BCE Grecia , #Grecia