Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia reduce joi TVA de la 23 % la 13 % pentru restaurante si cafenele

Grecia reduce joi TVA de la 23 % la 13 % pentru restaurante si cafenele


Grecia va reduce, incepand de joi, Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) de la 23 % la 13 % in sectorul restaurantelor, o masura pe care Guvernul lui Andonis Samaras a reusit sa o obtinut-o de la troica finantatorilor internationali (FMI, CE, BCE) pentru a da o gura oxigen consumului privat.

Desi creditorii internationali nu sunt convinsi de acest lucru, dupa cum recunoaste chiar Samaras, Guvernul spera ca restaurantele, cafenelele, barurile si serviciile de catering sa traduca aceasta masura printr-o diminuare corespunzatoare a preturilor, informeaza agentia EFE.

Matematic, reducerea cu zece puncte procentuale a TVA ar trebui sa se traduca printr-o diminuare a preturilor cu 8,1%, dar, plecand de la un calcul mai realist, Guvernul elen nu crede ca ieftinirea va fi mai mare de 5%.

Conform acordului la care au ajuns Guvernul si reprezentantii sectorului, toate localurile care aplica o reducere de cel putin 5% la trei sferturi dintre produsele aflate pe lista de preturi vor primi un afis pe care il vor putea expune in local. Afisul, care va fi scris partial in engleza, spune: "A scazut TVA, noi reducem preturile" si sfatuieste clientii sa ceara factura.

In meniu vor trebui afisate preturile de dinainte si dupa reducerea TVA.

Deocamdata, masura este temporara, Samaras obtinand doar un "da" din partea troicii, cu conditia sa demonstreze efectivitatea acesteia si faptul ca nu va afecta si mai mult incasarile fiscale precare.

Astfel, daca nu se va obtine o imbunatatire economica, pe langa o reducere a fraudei fiscale, reducerea va expira la 31 decembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1802 ori