Grecia, puternic afectata de o noua greva nationala

Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:50
2663 citiri
Grecia, puternic afectata de o noua greva nationala

Principalele uniuni sindicale din Grecia desfasoara marti o greva de 24 de ore la scara nationala in semn de protest fata de un proiect de lege elaborat de guvernul elen care prevede reducerea numarului de angajati in sectorul public si diminuarea in continuare a deficitului bugetar, relateaza The Telegraph si Russian Athens.

Adoptarea acestei legi, care include, de asemenea, masuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma in sanatate si sectorul financiar reprezinta o conditie prealabila pentru deblocarea promisa de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar Internatonal (FMI) a unei noi transe de imprumut.

Sindicatele elene sunt nemultumite de aceste planuri ale executivului care intentioneaza deja in timpul imediat urmator sa treaca 12.500 de angajati din sectorul public in asa-numita "in rezerva de lucru", cu pastrarea a 75 la suta din salariu. In cazul in care in decurs de opt luni acest personal nu va putea transferat in alte locuri de munca din sectorul public, oamenii vor fi concediati.

Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul concedierii.

Sindicatele acuza guvernul de "mii de disponibilizari" in sectorul public, de liberalizarea concedierilor in sectorul privat, de jafuri sub forma de impozite etc.

Dezbaterile privind respectivul proiect de lege sunt prevazute pentru 16-17 iulie in cadrul sesiunii plenare a forului legislativ de la Atena, dupa care documentul va fi supus la vot.

La indemnul sindicatelor, in timpul grevei generale nu vor functiona institutiile de stat si locale, bancile, birourile fiscale, iar spitalele vor accepta pacienti numai in cazuri de urgenta.

Este suspendata pentru o zi circulatia trenurilor si a trenurilor suburbane. Autobuzele si troleibuzele vor functiona doar in intervalul 09h00 -21h00 (ora locala), desi metroul si tramvaiele vor circula normal. Cu toate acestea, metroul din Atena nu va servi magistrala care face legatura dintre aeroportul international si capitala tarii.

Din cauza participarii la actiunea de protest a controlorilor de trafic de zbor intre orele locale 12:00 si 16:00, zeci de zboruri au fost fie amanate, fie anulate.

Marti dimineata, activistii sindicali intentioneaza sa desfasoare o manifestatie de protest in piata centrala din Atena, iar in cursul serii un eveniment similar va avea loc in fata parlamentului grec. Miercuri seara, cand se asteapta ca parlamentarii greci sa supuna la vot amintitul proiect de lege, sindicatele din sectorul public au de gand sa organizeze o noua manifestatie de protest in fata legislativului elen.

#greva generala grecia, #proteste Grecia reduceri bugetare, #disponibilizari Grecia, #reforme economice Grecia , #Grecia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști