Grecia, privita din Romania: Ce spun antreprenorii eleni

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 13:00
1463 citiri
Grecia, privita din Romania: Ce spun antreprenorii eleni

Oamenii de afaceri greci din Romania sustin ca renuntarea la moneda euro nu este o solutie pentru Grecia si ca nimeni nu isi doreste sa se ajunga in acest punct, nici poporul, nici partidele politice.

"Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, in 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greseala sa renunte la un efort de mai mult de 30 de ani in structurile europene. Grecia este membra in aceasta structura comuna cu mult inaintea Portugaliei si Spaniei, care au aderat in 1985. Tari precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat in 1995, cu 14 ani dupa.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune ca vrea ca Grecia sa iasa din euro. Este doar o interpretare a discursului sau", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, sondajele recente arata ca 80% din populatie nu vede statul in afara zonei euro.

O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat

Printre variantele vehiculate in Europa se numara aplicarea unor masuri punitive pentru Grecia si acordarea unui ajutor in conditiile stabilite cu institutiile internationale europene.

"Sunt multi care spun ca Grecia trebuie sa plateasca pentru ce a consumat, si noi suntem de acord, trebuie sa platim ce am consumat. In acelasi timp, trebuie sa gasim o varianta functionala, viabila, sustenabila. O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat", a explicat omul de afaceri, care a subliniat ca este dificil de anticipat care va fi rezultatul alegerilor de duminica.

UE are nevoie sa ramana Grecia in euro

Potrivit aceleiasi surse, Emmanuel Damanakis nu este singurul om de afaceri elen care crede ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro.

"Eu cred categoric asta. Si UE are nevoie sa ramane Grecia in euro, din multe motive", a declarat Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume si fructe.

Intrebat daca recomanda Romaniei trecerea la moneda unica, Romanos a spus ca Romania trebuie sa-si imbunateasca productivitatea.

"Romania ar fi trebuit in faza aceasta sa adopte o politica mai dinamica privind structurile economice, care trebuie sa produca mai bine. (...) Sa ridice nivelul, fiindca exista un decalaj. (...) Si aici, ca si la noi - vrem sa luam, sa avem, fara sa contribuim si fara sa muncim. Nu se poate asta. E ceva ce numai in zona balcanica gasim", a declarat acesta.

Omul de afaceri estimeaza ca vor trece cel putin zece ani pana cand Grecia isi va reveni, dar sustine ca "se poate, daca masurile sunt verticale si se porneste cu alta baza si cu alta mentalitate".

#grecia zona euro, #iesire grecia zona euro, #oameni de afaceri greci Romania , #Grecia

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO