Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia primeste 9,2 miliarde euro din imprumutul aprobat de zona euro

Grecia primeste 9,2 miliarde euro din imprumutul aprobat de zona euro


Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat urmatoarea transa, de 9,2 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit cu Grecia, cea mai mare parte din bani urmand sa fie utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene.

Transa a fost aprobata luni seara fara intarzieri, indicand increderea liderilor europeni in capacitatea Atenei de a continua programul de austeritate si reforma economica.

Din cele 9,2 miliarde euro avizate luni, 7,2 miliarde euro vor fi transferate sub forma de obligatiuni, pentru recapitalizarea bancilor elene, iar 2 miliarde euro vor fi distribuite in numerar pentru a finanta bugetul guvernului grec, potrivit Bloomberg.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat in decembrie o transa de 49,1 miliarde euro catre Grecia, care va fi transferata in etape pana in luna martie si inglobeaza mai multe plati amanate din vara anului trecut, cand negocierile cu institutiile financiare internationale au fost intrerupte de tensiunile politice din perioada alegerilor generale.

Odata cu reorganizarea programului de finantare, Grecia a primit inca doi ani, pana in 2016, pentru a aduce deficitul bugetar in limitele convenite cu UE si FMI.

Grecia a primit in decembrie 34,3 miliarde euro, suma care include fonduri pentru recapitalizarea bancilor, si va incasa in februarie si martie 5,6 miliarde euro, in doua transe, fonduri care vor fi utilizate pentru acoperirea necesitatilor bugetare. FMI contribuie separat in perioada ianuarie-martie cu 3 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 916 ori