Grecia poate rezista fara imprumuturi pana la sfarsitul lunii aprilie

Luni, 22 Martie 2010, ora 10:44
1344 citiri
Grecia poate rezista fara imprumuturi pana la sfarsitul lunii aprilie

Grecia poate rezista fara imprumuturi pana la sfarsitul lunii aprilie, iar autoritatile de la Atena inca nu au hotarat cand vor apela la pietele de capital pentru a refinanta datoriile ajunse la scadenta, a declarat ministrul adjunct de Finante, Philippos Sachinidis, citat de NewsIn.

"Avem capacitatea de a rezista pana la sfarsitul lunii aprilie, fara a apela la pietele de capital.

Nu am luat inca nicio decizie legata de cand vom incepe sa cautam imprumuturi", a afirmat Sachinidis pentru un post de televiziune, citat de Mediafax.

In perioada aprilie-mai, vor ajunge la scadenta datorii de circa 23 de miliarde de euro, iar guvernul elen ar putea acoperi sapte miliarde din total, a declarat seful agentiei nationale a datoriilor, Petros Christodoulou, pentru publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grecia a imprumutat deja peste 15 miliarde de euro in acest an prin intermediul emisiunilor de obligatiuni si a unui plasament privat, dintr-un necesar estimat la 53,2 miliarde de euro pentru 2010.

Totodata, autoritatile intentioneaza sa diminueze in 2010 cu patru puncte procentuale deficitul bugetar, la 8,7% din Produsul Intern Brut.

In aceste conditii, Atena incearca sa determine membrii Uniunii Europene sa asigure un pachet de finantare la care sa poata apela in caz de nevoie.

Daca nu se va ajunge la o rezolvare europeana a problemelor sale, Grecia ar putea cere ajutor Fondului Monetar International pentru a-si onora obligatiile financiare, a indicat premierul elen, George Papandreou. 

#grecia, # imprumuturi, # aprilie , #Grecia