Grecia nu stie daca FMI ii va acorda urmatoarea transa din imprumut

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 15:13
1135 citiri
Grecia nu stie daca FMI ii va acorda urmatoarea transa din imprumut

Grecia, care continua sa incerce sa formeze un Guvern dupa ce electoratul a respins masurile de austeritate, era ingrijorata miercuri cu privire la intentiile Uniunii Europene (UE) de a-i plati urmatoarea transa prevazuta in cadrul imprumuturilor menite sa o salveze de la default.

"Exista intrebari cu privire la (efectuarea) platii sau nu, in aceasta saptamana", a unei noi transe prevazute in cadrul imprumuturilor, a declarat, pentru postul de radio Skai, Ghikas Hardouvelis, un consilier pe probleme economice al premierului in exercitiu Lucas Papademos.

"De ce ne-ar da bani", daca tara ar urma sa se abata de la angajamentele sale referitoare la masuri de austeritate, asa cum au sugerat in ansamblu liderii politici, a adaugat el.

Ghikas Hardouvelis confirma, astfel, intrebari pe care si le punea presa miercuri.

Pozitii diferite privind acordarea urmatoarei transe Greciei de catre FMI

Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, Comisia Europeana (CE) a oferit asigurari Atenei ca va plati joi aceasta suma prevazuta, in valoare de 5,2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte urmeaza sa acopere arierate ale statului.

Insa cotidianul online To Vima scria, din contra, despre o eventuala amanare a platii, in cazul in care UE hotaraste sa sporeasca presiunea, cu scopul ca tara sa ramana pe calea pe care a fost angajata de catre UE si FMI.

Niciun oficial grec nu ofera, in mod public, informatii despre rezervele financiare ale tarii, lasand presa sa avanseze diverse date, ca sfarsitul lui iunie sau sfarsitul lui august, dupa care tara ar fi amenintata de faliment. Hardouvelis a insistat asupra dependentei tarii fata obtinerea unor imprumuturi de la parteneri, in vederea acoperirii nevoii de finantare.

Presedintele CE Jose Manuel Barroso a avertizat marti Grecia ca nu are alta optiune in afara de a se plia pe masuri de austeritate, altfel riscand sa se expuna unei "incapacitati de plata".

Grecia este amenintata de o paralizie politica, aflandu-se in incapacitatea de a forma un Guvern dupa alegerile legislative de duminica, in urma carora sustinatorii continuarii planului UE-FMI nu au obtinut o majoritate (149 de mandate din 300), iar opozantii austeritatii, extrema dreapta si extrema stanga, fiind pofund divizati. Noi alegeri ar putea avea loc in iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia transa FMI, #masuri austeritate Grecia FMI, #situatie Grecia FMI , #Grecia