Grecia, mai aproape de faliment. Fiecare cent neplatit se adauga la perceptia de risc

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:15
1619 citiri
Grecia, mai aproape de faliment. Fiecare cent neplatit se adauga la perceptia de risc
Grecia, aproape de faliment / Sursa foto : Realitatea

Grecia ar putea da faliment, iar investitorii se tem din ce in ce mai mult de aceasta posibilitate. Romania este afectata de situatia statului elen, pentru ca fiecare cent neplatit se adauga la perceptia de risc asupra regiunii.

Grecia este mai aproape de faliment, mai ales ca negocierile pe care oficialii eleni le-au avut cu creditorii au ramas fara ecou. Impasul in care se afla discutiile reflecta gravitatea situatiei.

Oficialitatile elene propun reducerea a 100 de miliarde de euro din datoria totala de 350 de miliarde de euro. Problema apare insa in momentul in care diferitele partide de guvernamant din Grecia se opun mai multor masuri, scrie Wall Street Journal.

Oficialii Institutului International de Finante au discutat cu premierul elen, Lucas Papademos, despre "avantajele introducerii unui plan care sa vizeze reducerea voluntara a obligatiunilor elene cu 50%, ca parte a unui acord deja anuntat in octombrie.

Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, s-a aratat sigur ca va descoperi o modalitate prin care sa convinga bancile creditoare sa stearga 100 de miliarde euro din datoria tarii, transmite AFP.

"Sunt sigur ca putem sa conciliem punctele noastre de vedere", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Increderea investitorilor, distrusa complet daca statul elen intra in faliment

Increderea investitorilor in zona euro va fi distrusa complet daca permitem Greciei sa intre in incapacitate de plata a datoriilor. In plus, un default in statul elen ar putea fi molipsitor, exact asa cum s-a intamplat dupa falimentul Lehman Brothers, din 2008, potrivit declaratiilor facute sambata de cancelarul german Angela Merkel.

Daca Grecia ar da faliment, stabilitatea zonei euro ar avea mult de suferit, iar datoriile statului elen se vor reflecta si asupra regiunii.

Analistul financiar Lucian Davidescu sustine ca statul elen deja a dat faliment si aminteste de faptul ca negocierile se poarta acum la nivelul de 32%. "Grecia vrea sa recupereze undeva la 32% din suma datorata creditorilor. S-ar putea ca negocierile se esueze si falimentul sa fie si mai drastic".

Lucian Davidescu subliniaza ca exista si o componenta juridica, respectiv a activarii CDS-urilor.

"Asigurarorii recunosc falimentul Greciei si platesc despagubirile. Deocamdata aceste CDS-uri nu s-au activat, dar asta inseamna ca pur si simplu instrumentul este compromis. Mai devreme s-au mai tarziu, cei care vor plati despagubiri, in caz de faliment, o vor face."

Falimentul Greciei va afecta si Romania pentru ca ne "fiecare cent neplatit este inclus in perspectiva de risc a regiunii. Pana acum avem 68 de centi, dintr-o suta, ceea ce inseamna ca am fost afectati in proportie de 68%. Romania a fost afectata, pentru ca aceasta paguba a fost inclusa in coeficientul de risc".

Grecia este intr-un faliment organizat

Fostul ministru de finante Daniel Daianu a declarat la RFI ca Grecia este intr-o situatie de faliment organizat, iar in cazul in care falimentul ar deveni unul dezorganizat am putea asista la o reinghetare a pietelor, cu consecinte "cataclismice" pentru sistemele bancare.

"De facto, Grecia este intr-o situatie de faliment organizat. Taierea valorii nominale a obligatiunilor suverane la 50% acest lucru reflecta. Important nu atat pentru Grecia, cat pentru zona euro, pentru UE si pentru pietele financiare in ansamblu este ca falimentul sa nu devina unul dezordonat.

Un asemenea deznodamant ar conduce nu la turbulente, ci la reinghetarea pietelor, cu consecinte cataclismice pentru sistemele bancare si pentru functionarea economiilor in ansamblu. Eu nu vad cum s-ar putea evita o noua intrare in recesiune in Europa si posibil si in SUA", a spus Daianu.

De acceasi parere este si analistul financiar Ionel Blanculescu, care aminteste ca statul elent este, "de facto, in faliment".

"De facto, Grecia este in faliment, se comporta ca si un stat in faliment, solicitand clementa creditorilor internationali, privati, negociind, prin forta personalitatii Prim ministrului Lucas Papademos, coleg de Trilaterala/Bilderberg, organizatie pe care eu personal o respect si apreciez foarte mult, cu Mario Draghi, Presedinte BCE si Mario Monti, Prim ministru al Italiei, solutionarea cat mai profitabila a situatiei financiare, cu pozitii mari deschise pe datoria publica".

Grecia nu va da faliment

Pe de alta parte, Ionel Blanculescu nu crede ca Grecia va da faliment.

"Grecia nu va da faliment, tocmai ca urmare a implicarii Trilateralei, care va gasi solutiile necesare de salvare, insa in timp, pentru a nu inflama prea tare contribuabilul european.

In special cel german, refractar la a ajuta state indisciplinate, in special pe cele caracterizate de aroganta,tupeu si lipsa constientizarii situatiei in care se afla, aruncand responsabilitatea pe cei care au fortat Grecia sa imprumute si nicidecum pe ea insasi, pe conducerile politice, cel putin din ultimii 12 ani", spune Ionel Blancuescu.

Acesta mai crede ca Grecia nu va fi scoasa din zona euro, desi apreciaza ca vor fi influente marginale asupra cursului de schimb din Romania, insa cu volatilitati normale, fluctuatii normale, in intervalul de variatie previzionat, 4.1-4.4 ron/euro.

"Grecia, un fel de tara sora a Romaniei, evaziunea fiscala si coruptia endemica fiind coordonate geografice, pe care se regasesc ambele state, va continua sa fie prezenta economic in Romania, fara sa induca aspecte negative, urmand sa coabiteze cu economia noastra pana la "adanci batraneti", adica pana la calendele grecesti", concluzioneaza specialistul financiar.

Acesta mai spune ca statul elen, cu situatia sa economica si financiara si in special cu modul specific de neasumare si nerecunoastere a situatiei de facto, pentru Romania se poate incadra la " Asa nu! "

#grecia faliment, #Grecia criza zona euro, #grecia datorii , #Grecia