Grecia isi pierde specialistii in urma emigratiei masive

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:09
1090 citiri
Grecia isi pierde specialistii in urma emigratiei masive

Somajul accentuat si economia in scadere din Grecia au condus la un veritabil exod al creierelor, in conditiile in care numarul de tineri profesionisti care aleg oportunitati mai bune in strainatate a devenit dureros de mare, constata un studiu al Universitatii din Salonic.

Peste 120.000 de profesionisti au parasit Grecia de la inceputul crizei financiare in 2010, potrivit studiului citat de Der Spiegel.

Medici, ingineri, IT-isti si oameni de stiinta au constat ca este din ce in ce mai greu sa isi gaseasca un loc de munca in Grecia, in contextul reducerilor masive operate in bugetele unor sectoare sprijinite de stat.

"Numarul de tineri oameni de stiinta care emigreaza a ajuns la 10% din potentialul tarii, iar acest procentaj este foarte mare", a declarat marti, directorul studiului, Lois Lambrianides, pentru cotidianul atenian Ethnos.

Lambrianides, profesor de geografie economica la Universitatea din Salonic, a declarat ca profesionistii care emigreaza tind sa aleaga drept destinatii alte tari europene, sa se stabileasca in orase mari si sa lucreze in sectorul privat. Jumatate dintre acestia au mai multe diplome de la primele 100 de universitati din lume.

Publicarea studiului vine dupa ce, saptamana trecuta, cifrele guvernamentale indicau ca angajarile in sectorul privat au depasit concedierile in luna martie. Premierul Antonis Samaras a salutat anuntul, declarand ca desi economia ramane in stare "critica", aceasta veste indica un semn de redresare.

Grecia are cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, de peste 26%. Economia sa este in al saselea an consecutiv de crestere economica negativa, in parte din cauza masurile de austeritate dure solicitate de catre principalii creditori ai tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emigratie Grecia, #specialisti Grecia, #imigranti Europa , #Grecia