Grecia, in prima greva generala din 2013

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:45
1179 citiri
Grecia, in prima greva generala din 2013

Activitatea din Grecia se va opri miercuri, iar o noua manifestatie de amploare va avea loc la Atena in cadrul primei greve generale din 2013, provocata de masurile de austeritate impuse de troica UE, BCE si FMI.

Ziua de manifestatii, prima din acest an, organizata la chemarea sindicatelor din domeniul public (Adedy) si cel privat (GSEE), urmeaza sa afecteze transporturile, in special aeriene din cauza grevei controlorilor de zbor, transmite AFP, citata de Agerpres.

Trenurile si transportul local vor fi afectate, in timp ce vasele ce deservesc insulele vor ramane la mal.

Greva constituie un avertisment social inainte de vizita asteptata la inceputul lunii martie la Atena a finantatorilor internationali (UE-BCE-FMI) care vor analiza masura in care Atena isi respecta angajamentele pentru austeritate si reforme, ce conditioneaza continuarea platii imprumuturilor ce se estimeaza ca vor ajunge in 2014 la un total de 240 de miliarde de euro.

Succedand grevei generale din noiembrie si mai multor de la declansarea crizei din Grecia, in 2010, protestele urmeaza sa se incheie cu o manifestatie in centrul Atenei la miezul zilei.

De asemenea, vor fi afectate functionarea institutiilor publice, scolilor si spitalelor, acestora alaturandu-li-se sindicatele avocatilor si comerciantilor.

Pozitia grevistilor

Respingand noile masuri de austeritate pe care tara supraindatorata a fost nevoita sa le adopte in toamna pentru a ramane sub perfuzie financiara internationala, GSEE si Adedy au chemat la aceasta mobilizare ca riposta la decizia guvernului de a sparge doua greve, de la metroul din Atena si a marinarilor, prin recurgerea la rechizitionare.

GSEE a dat asigurari intr-un comunicat ca lupta "pentru conventii colective, masuri impotriva somajului", a carui rata a ajuns la 27%, "si pentru protejarea drepturilor democratice".

Adedy se opune concedierilor din sistemul bugetar, creditorii dorind sa reduca volumul acestuia.

In timp ce tara traverseaza cel de-al saselea an de recesiune, principalul partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), a lansat un apel pentru o mobilizare uriasa cu scopul "de a rasturna cat mai repede posibil" guvernul de coalitie dreapta-stanga moderata condus de conservatorul Antonis Samaras.

Politia a prevazut un important dispozitiv pentru a preveni violentele, frecvente in cursul manifestatiilor impotriva austeritatii in Grecia.

#greva generala grecia, #austeriate Grecia, #criza economica grecia , #Grecia