Grecia, in insolventa. Ce se intampla daca nu-si plateste datoriile

Joi, 26 Mai 2011, ora 23:51
1734 citiri
Grecia, in insolventa. Ce se intampla daca nu-si plateste datoriile

Grecia nu va putea, probabil, sa-si onoreze obligatiile, cea mai indatorata tara din zona euro fiind deja in insolventa, potrivit fostului economist sef al Bancii Centrale Europene (BCE) Otmar Issing, citat de Bloomberg. 

Chiar daca nu este "absolut imposibil" ca Grecia sa-si onoreze obligatiile, plata acestora ramane improbabila, a afirmat Issing, in varsta de 75 de ani, intr-o conferinta de presa organizata de compania Nykredit la Copenhaga.

Criza datoriilor, care a determinat, de asemenea, Irlanda si Portugalia sa ceara pachete externe de ajutor financiar, a lasat euro intr-o stare "critica" a spus Issing. "Sunt sceptic in privinta Greciei.

Tara este insolventa", a afirmat el. Issing s-a alaturat BCE in 1998 si a ramas la institutia financiara europeana pana in 2006.

Guvernul elen a aprobat saptamana aceasta un plan de vanzare accelerata de active si un pachet de reduceri ale cheltuielilor bugetare, pentru a intruni conditiile pentru o a cincea trasa a pachetului de ajutor financiar de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Masurile ar putea fi insuficiente pentru a calma speculatiile privind iminenta restructurarii datoriilor, considera economistii, inclusiv Paul Krugman, laureat al premiului Nobel.

"Este aproape de neconceput sa nu existe unele pierderi semnificative pentru detinatorii de obligatiuni ale Greciei, Portugaliei sau Irlandei", a spus Krugman, 58 de ani, la aceeasi conferinta.

In timp ce Spania ar putea rezista, este foarte putin probabil ca Grecia sa aiba capacitatea de a-si onora datoriile, a adaugat el.

Grecia ar putea fi fortata se paraseasca zona euro. "Cred ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro sunt de 50%, nu atat din motive politice cat din cauza evenimentelor", a declarat Krugman.

Tara s-ar putea confrunta cu o criza bancara, exacerbata de un refuz al BCE de a imprumuta institutiile de credit elene. O astfel de situatie ar conduce la iesirea Greciei din zona euro.

Exista sanse de 1% pentru "un efect de domino" in care alte tari, inclusiv Spania si Italia, sa urmeze Grecia afara din zona euro, considera economistul.

"Oricat de rezonabili am fi, zona euro nu este o uniune monetara optima", a spus el. Europei ii lipseste "mobilitatea foarte ridicata a pietei muncii" si "integrarea fiscala", criterii necesare pentru o moneda comuna, a adaugat Krugman.

Zona euro nu poate fi, insa, lasata sa se destrame, a spus Issing, avertizand ca ar fi un dezastru "politic si economic". 

#zona euro, #grecia, #datorii, #grecia insolventa, #grecia criza datorii , #Grecia