Grecia: Guvernul aproba masurile de austeritate, dar tara se afla departe de iesirea din criza

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 07:01
1388 citiri
Grecia: Guvernul aproba masurile de austeritate, dar tara se afla departe de iesirea din criza

Grecia si-a respectat angajamentele fata de troica, dupa ce duminica seara Parlamentul a votat bugetul de austeritate pe 2013. Tara se afla departe, insa, de reluarea unei cresteri economice sustenabile, iar recesiunea va continua si in 2013, potrivit prognozelor institutiilor internationale.

"Sacrificiile incluse in aceasta lege (n.r. pachetul de masuri de austeritate) si in bugetul pe care il votam astazi sunt ultimele. Vom incepe sa reparam nedreptatile pe care acestea le contin dupa ce vom depasi deficitul (n.r. bugetar)... Dar reformele pe care le votam astazi vor fi permanente si vor stimula economia", a afirmat premierul Samaras duminica, citat de The Guardian.

Samaras are, insa, un sprijin redus din partea populatiei, dupa cum au aratat grevele si protestele masive din saptamana votului. Mai mult, stabilitatea coalitiei de la guvernare este sub semnul intrebarii, in contextul in care pachetul de masuri de austeritate a fost votat cu o majoritate de doar trei voturi pentru ca parlamentarii Stangii Democratice au preferat sa se abtina, desi ulterior au votat bugetul pe 2013.

Votul de duminica, conditia pentru primirea ajutorului de 31,5 de miliarde de euro

In ciuda optimismului exprimat de prim-ministrul elen, votul de duminica nu a fost decat un singur pas inainte pe un lung drum de reforme.

Ratificarea bugetului si a masurilor de austeritate il situeaza acum pe Samaras drept partener credibil de dialog pentru troica UE-BCE-FMI, iar indeplinirea acestor promisiuni fata de troica reprezenta conditia necesara pentru deblocarea urmatoarei transe de 31,5 miliarde de euro din planul de salvare international. Fara acesti bani, Grecia risca falimentul sau iesirea din zona euro.

Cu toate acestea, nu este clar cand creditorii Atenei vor debloca aceasta transa. Jean-Claude Junker, Presedintele Eurogroup, a declarat ca raportul asupra Greciei este pozitiv, insa decizia privind transa de 31,5 de miliarde de euro nu va fi luata luni.

Ministrii de finante ai zonei euro si Fondul Monetar International trebuie intai sa ajunga la un punct comun cu privire la modul in care Grecia poate sa-si reduca datoria la un nivel sustenabil pana in 2020.

Economia Greciei, pe drumul cel bun?

In ciuda faptului ca elenii au votat un pachet de masuri de austeritate in valoare 13,5 miliarde de euro, FMI a revizuit negativ prognoza de crestere economica pentru Grecia.

Astfel, economia elena ar urma sa se contracte, potrivit noilor estimari, cu 4,5% in 2013, dupa ce in 2011 s-a contractat cu 6,91%, iar anul acesta se prevede o crestere economica negativa de aproximativ 6%. In acelasi timp, veniturile din privatizare vor fi cu mult reduse fata de prognozele anterioare.

Mai mult, unii experti considera ca problemele Greciei vor continua, iar demersurile institutiilor internationale sunt in van.

"As fi uimit daca Grecia va ramane membru al zonei euro in 2013", a declarat Costas Lapavitsas, profesor de economie in cadrul University of London, potrivit CNBC.

Lapavitsas nu considera ca solutiile europene se potrivesc acestei tari. "Grecia nu se poate adapta disciplinei cerute de zonei euro, trebuie sa iasa (n.r. din zona euro) si sa-si refaca gradul de competitivitate", a mai precizat acesta.

Deocamdata Grecia se bazeaza tot pe ajutorul international pentru a-si sustine economia, iar guvernul elen ramane cu misiunea dificila de a-si convinge cetatenii sa implementeze reformele cerute de troica.

#criza economica grecia, #probleme economice Grecia, #criza datoriilor Grecia, #crestere economica Grecia , #Grecia