Grecia: Euro pentru plati externe, drahma pentru populatie?

Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:15
2163 citiri
Grecia: Euro pentru plati externe, drahma pentru populatie?

Grecia ar trebui sa revina la drahma, dar sa pastreze si euro, pentru a evita un soc economic si financiar, sustine Mario Ohoven, presedintele Asociatiei Federale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Germania.

Ohoven crede ca Grecia ar putea folosi moneda unica in tranzactiile externe, iar drahma pentru tranzactii si plati interne, inclusiv pensii, salarii sau chirii.

In primele luni dupa o eventuala reintroducere a drahmei, aceasta ar trebui sa fie la o paritate de 1 la 1 cu euro, pentru ca apoi drahma sa fie devalorizata cu cel mult doua procente lunar. Metoda ar impiedica producerea unui soc in economie printr-o devalorizare brusca si ar permite o crestere lenta a competitivitatii.

Concomitent, Guvernul de la Atena ar trebui sa scada salariile si sa creasca impozitele, apreciaza Mario Ohoven, citat de cotidianul Die Welt.

Pentru acest model pledeaza si Oliver Holtemoller, analist la Institutul pentru Cercetare Economica din Halle (IWH), care avertizeaza ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar fi "o alternativa rezonabila", intrucat ar afecta si alte tari si a incetini procesul de integrare europeana.

Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare al Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.

"Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala", a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria Greciei, afirma o sursa europeana.

Cu ajutorul acestui pachet, Grecia urmeaza sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia drahma, #Grecia pachet ajutor, #Grecia scadere salarii, #reintroducere drahma Grecia , #Grecia