Grecia devine o mare tabara de refugiati - prabusirea bancilor are efecte neasteptate

Joi, 09 Iulie 2015, ora 16:23
6836 citiri
Grecia devine o mare tabara de refugiati - prabusirea bancilor are efecte neasteptate
Foto: Pixabay

Situatia imigrantilor care se strecoara din Turcia in insulele grecesti ii alarmeaza pe oficialii ONU, mai ales ca Grecia se confrunta cu un potential colaps al sistemului bancar.

Numai saptamana trecuta peste 9.000 de refugiati sirieni au intrat in Grecia.

Agentia pentru refugiati din cadrul ONU sustine ca va face toate eforturile pentru a asigura rezervele de apa, hrana, medicamente si alte produse de baza in taberele de refugiati deschise pe teritoriul Greciei, relateaza The Guardian.

Refugiu nesigur

Insulele grecesti au devenit in ultimele luni punctul principal de intrare al refugiatilor de razboi din Orientul Mijlociu pe teritoriul european, depasind cifrele inregistrate de autoritatile din Italia.

Peste 80.000 de sirieni, irakieni si afgani au reusit sa penetreze granita turco-elena in acest an, conform datelor stranse de comisarii ONU pentru refugiati.

Numarul este de patru ori mai mare decat cel inregistrat in primele sase luni ale anului trecut, dar adapostul din Grecia se poate dovedi oricand un miraj amagitor pentru refugiatii care fug din calea razboiului.

Ajunsa in prag de colaps financiar, Grecia pare ea insasi o tara locuita de refugiati, localnicii avand dreptul sa retraga din banci doar cate 60 de euro/zi.

De altfel, organismele europene au anuntat ca, in cazul excluderii Greciei din zona euro, prima masura care va fi luata de Bruxelles va consta in acordarea de ajutoare in alimente si medicamente pentru populatia elena.

Intre cei care locuiesc de secole in Grecia si noii veniti, diferentele incep sa se reduca treptat.

"Situatia financiara precara din tara inseamna ca, daca nu putem accesa banii cu rapiditate, riscam sa periclitam derularea operatiunilor umanitare. Noi ne platim furnizorii greci prin intermediul conturilor bancare.

Nu lucram cu bani cash. O mare parte din programele umanitare derulate in Grecia incep sa depinda de banii lichizi pe care ii ai la dispozitie", explica Laura Padoan, un oficial ONU responsabil de tabara de refugiati din insula Lesbos.

Salvati de armata

Grecia a ajuns sa fie asaltata de un val masiv de refugiati de razboi din Orientul Mijlociu. Ajunsi in Turcia, acestia au descoperit ca pot traversa foarte rapid portiunea de cativa kilometri dintre tarmul turc si insulele din estul Greciei.

Victime apar in continuare insa, cel putin 19 persoane fiind date disparute pe mare in ultimele zile.

Strivit de lipsa lichiditatilor din tara si asediat de noul val de refugiati, guvernul de la Atena pare incapabil sa faca fata situatiei.

Taberele sunt deja supraaglomerate, cea din Kara Tepe, de pe insula Lesbos, detinand un record de 5000 de persoane. In unele cazuri, localnicii au inceput sa construiasca chiar pe terenurile lor tabere in care sa-i adaposteasca pe imigranti.

In mai multe tabere de refugiati, guvernul grec s-a dovedit incapabil sa plateasca furnizorii locali, doar interventia armatei elene, care a distribuit ratii de urgenta, salvand situatia.

Revolta flamanzilor

Ministrul pentru problema migratiei, Tasia Christodoulopoulou, a recunoscut in fata Parlamentului ca Grecia risca sa fie ravasita de revolte ale imigrantilor infometati.

Situatia incepe sa fie tot mai greu de tinut sub control, apreciaza si Laura Padoan.

"Au izbucnit incaierari in tabara din Kara Tepe. Oamenii sunt frustrati, s-a adunat o tensiune care cu greu poate fi controlata", povesteste reprezentantul ONU.

Dincolo de butoiul de pulbere care mocneste in insulele din estul Greciei, o situatie tensionata s-a ivit de cateva zile si in nordul tarii.

Culoarul respectiv era folosit indeosebi de refugiatii care incercau sa strabata Macedonia pentru a ajunge in alte tari europene. De cateva zile, autoritatile de la Skopje au blocat insa granitele, provocand o aglomerare de migranti in nordul Greciei.

O alta tara de tranzit pentru imigrantii care doreau sa patrunda cat mai mult spre inima continentului, Ungaria, a recurs de asemenea la intarirea pazei la granite si ridicarea unor garduri de sarma ghimpata la frontiera cu Serbia.

Masura nu a facut decat sa creasca numarul refugiatilor ramasi in Grecia, consumand rapid resursele pe care ONU le avea la dispozitie.

Un alt motiv pentru care Grecia s-a trezit ocupata de un numar tot mai mare de refugiati il reprezinta restrictiile impuse la transferul online al banilor din strainatate, multi dintre acestia nemaiavand acces la diverse sume pe care le asteptau de la rudele deja instalate in tari occidentale.

#refugiati UE, #criza refugiati Grecia, #refugiati flamanzi Grecia, #criza program refugiati ONU , #Grecia