Grecia: Datorii imense ale partidelor de guvernamant catre banci

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 08:00
1187 citiri
Grecia: Datorii imense ale partidelor de guvernamant catre banci
Sursa: Bloomberg

Partidele de la guvernarea Greciei, Noua Democratie si Pasok, au datorii combinate de 232 de milioane de euro la bancile grecesti, iar posibilitatile de a le plati sunt minime. Situatia ridica semne de intrebare cu privire la un posibil conflict de interese in actiunile guvernului elen.

Sistemul politic din Grecia este construit pe baza finantarilor de stat, partidele primind fonduri in functie de numarul de voturi primite la alegerile anterioare.

Cele mai importante doua partide de la putere au contractat insa imprumuturi de 232 de milioane de la banci, precum banca de stat ATE si Piraeus Bank. Partidele au garantat aceste imprumuturi cu finantarea pe care urmau sa o primeasca din fondurile publice, relateaza Reuters.

Problema care apare este ca cele doua partide au avut o scadere semnificativa in numarul de sustinatori, ceea ce inseamna ca banii primiti anul viitor de la stat vor fi cu mult mai putin.

Pasok si Noua Democratie, pierderi majore de fonduri dupa ultimele alegeri

Grecia a finantat cu 21,7 milioane de euro Pasok pentru cei 43% de votanti din 2009, iar Noua Democratie a primit 16,9 milioane pentru 33% din voturile aceluiasi an.

La ultimele alegeri din acest an insa, Pasok a castigat doar 12% din voturi, iar Noua Democratie 29%. Ca urmare cele doua partide, dar mai ales Pasok, vor avea fondurile mult diminuate, iar capacitatea de a rambursa imprumuturile va fi mult diminuata.

Costas Tsimaras, reprezentantul Noua Democratie, a declarat ca cea mai mare parte a imprumuturilor sunt rambursate la timp, dar "o mica parte din imprumuturi au devenit in ultimul timp neperformante", pe cand oficialii Pasok au refuzat sa comenteze.

Bancile creditoare

In Grecia, partidele nu pot primi sponsorizari de la companii, proprietari din media sau persoane de nationalitate straina. Donatiile individuale au un prag de 15.000 de euro, iar toate sumele peste sase sute de euro trebuie facute publice.

Principalul creditor al partidelor a fost ATE Bank, detinuta de stat: 105 milioane de euro imprumutati pentru Noua Democratie si 96 de milioane pentru Pasok.

La sfarsitul lui iulie ATE a trebuit salvata de stat de la faliment, iar parti ale bancii, inclusiv creditele catre partidele politice au fost preluate de Piraeus Bank. Separat, Piraeus imprumutase deja 15 milioane de euro catre Noua Democratie si 6,5 milioane catre Pasok.

Purtatorul de cuvant al Piraeus Bank a transmis Reuters ca "imprumuturile Piraeus Bank catre partidele politice reprezinta un procent mic din total. Ele au fost acordate pe baza fondurilor de stat drept garantie. Imprumuturile sunt performante".

Alte trei banci au acordat imprumuturi mici partidelor. Un bancher familiarizat cu subiectul a declarat ca o parte din imprumuturi sunt "neperformante, ele au depasit scadenta cu peste nouazeci de zile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflict interese Grecia, #banci grecia, #criza politica Grecia, #partide politice Grecia , #Grecia