Grecia: Creditele neperformante se ridica la circa 25%. Somajul, la fel

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 09:48
1499 citiri
Grecia: Creditele neperformante se ridica la circa 25%. Somajul, la fel

Creditele neperformante din sistemul bancar elen au atins nivelul record de 57 miliarde euro, aproape un sfert din soldul imprumuturilor, de 232,3 miliarde de euro si ar putea creste in contextul asteptarilor privind continuarea recesiunii in anii urmatori. De altfel, si rata somajului a ajuns deja la 25%.

Presiunea creditelor neperformante este puternic resimtita de sistemul bancar si conduce la nevoia de capital suplimentar, situatie care ar agrava indatorarea statului elen.

Cele mai multe credite neperformante sunt generate de companii, circa 33 miliarde de euro. Imprumuturile ipotecare neperformante, care se apropie de circa 20% din soldul pe acest segment, urmeaza cu 15 miliarde de euro. Pe finantari de consum si carduri de credit, imprumuturile neplatite de peste 90 de zile se ridica la 30% din sold.

Un alt factor ingrijorator este ca imprumuturile ipotecare si de consum au ajuns la un nivel ridicat al neperformantelor in pofida facilitatilor la plata acordate de banci pentru circa 665.000 de credite, totalizand 20 miliarde de euro.

Cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a afirmat, joi, ministrul de Finante, Yannis Stournaras.

Grecia se pregateste pentru noi masuri de austeritate

#Grecia credite neperformante, #sistem bancar Grecia, #somaj Grecia, #credite grecia , #Grecia