Grecia cere prelungirea prelungirea termenului pentru reducerea deficitului

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 16:12
1088 citiri
Grecia cere prelungirea prelungirea termenului pentru reducerea deficitului

Ministerul de Finante din Grecia negociaza cu creditorii tarii (FMI, UE si BCE) extinderea perioadei de ajustare fiscala cu un an, pana in 2015.

Ministrul elen de finante, Filippos Sachinidis, a discutat in weekend aceasta problema cu oficiali ai FMI la Washington, sustine publicatia elena "Ta New".

Liderul PASOK, Evangelos Venizelos, fostul ministru de finante al Greciei, a facut din aceasta problema una din temele principale ale campaniei sale. El a afirmat ca va cere creditorilor Greciei sa acorde tarii termen pana in 2015 pentru reducerea deficitului, si nu pana in 2014 cum era initial prevazut.

Poul Thomsen, seful delegatiei FMI in Grecia, ar urma sa viziteze tara dupa alegerile din 6 mai, inaintea vizitei misiunii FMI, UE si BCE din iunie.

Surse FMI de la Washington au precizat ca este posibil ca Thomsen sa poata conduce o misiune in Grecia care sa evalueze situatia din Grecia dupa alegeri.

Deficitul bugetar al Greciei a coborat anul trecut la 9,1% din Produsul Intern Brut de la nivelul de 10,3% din PIB in 2010, in conditiile in care austeritatea ceruta in programul convenit cu FMI si UE a afectat cheltuielile publice.

Masurile de austeritate fiscala, inclusiv majorarile de taxe pe venit si proprietati, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata si reducerea salariilor si pensiilor, au permis autoritatilor de la Atena sa reduca drastic deficitul bugetar de la nivelul revizuit de 15,6% din PIB inregistrat in 2009.

Pentru acest an autoritatile elene si-au propus un deficit bugetar de 6,7% din PIB si un deficit primar de 0,2% din PIB. Cu toate acestea, economia Greciei este in al cincilea an de recesiune si ar putea sa se contracte cu cel putin 4,8% in acest an. De asemenea, somajul este la un nivel record, ceea ce afecteaza veniturile din taxe si impune cresterea sumelor pentru alocatii de somaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia prelungire reducere deficit, #deficit bugetar Grecia 2015 , #Grecia