Grecia are nevoie de inca un plan de salvare international - ministru german

Marti, 20 August 2013, ora 15:43
1284 citiri
Grecia are nevoie de inca un plan de salvare international - ministru german

Creditorii internationali vor trebui sa ofere Greciei un nou program de ajutor, cel de-al treilea, a declarat marti, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.

"Va fi nevoie de un nou program in Grecia", a declarat Schaeuble la un un miting electoral organizat marti in nordul Germaniei. Cu toate acestea, Schaeuble a reafirmat opozitia Guvernului de la Berlin fata de ideea unei noi reduceri ("haircut") a datoriilor Greciei.

Pana in prezent, Schaeuble a declarat ca, dupa ce actualul program va expira, la sfarsitul lui 2014, creditorii internationali ar putea lua in considerare un nou program de ajutor pentru Grecia, dar nu a afirmat niciodata ca acest lucru este o chestiune inevitabila, cum pare sa fi recunoscut marti.

De asemenea, ministrul de Finante al cancelarului Angela Merkel a mai spus ca se asteapta ca Germania sa inregistreze o crestere de 0,5-0,7% in 2013. Prognoza oficiala de crestere a autoritatilor de la Berlin este de 0,7%.

In luna februarie a anului trecut, tarile din zona euro au cazut de acord asupra unui nou plan de salvare fara precedent, in valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, in ideea de a evita falimentul unei tari membre care ar avea consecinte imprevizibile pentru intreaga Europa. Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de imprumuturi in valoare de 130 de miliarde de euro pana la finele lui 2014, dupa un prim program de sprijin pentru Grecia in luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro.

Cealalta componenta se referea la stergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei detinute de creditorii privati, banci si fonduri de investitii. Tot acest amplu proces de restructurare viza reducerea datoriei totale a Greciei pana la 120,5% din PIB in 2020 de la 160% din PIB in prezent. In ceea ce ii priveste pe creditorii privati, acestia urmau sa accepte pierderi de ordinul a 70% din valoarea reala a titlurilor grecesti pe care le detineau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare grecia, #Grecia ajutor Germania, #criza economica grecia , #Grecia