Grecia ar putea fi salvata de un "naufragiu bugetar"

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 16:12
1191 citiri
Grecia ar putea fi salvata de un "naufragiu bugetar"

Grecia ar putea fi salvata de un "naufragiu bugetar", scrie publicatia Le Monde, care precizeaza ca Franta si Germania vor interveni, existand posibilitatea infiintarii unui mecanism de sprijin financiar pentru Grecia, care se confrunta cu grave probleme legate de datorii.

"Statele din zona euro intentioneaza sa intervina, pentru ca tara sa evite un naufragiu bugetar", se arata intr-un articol al publicatiei franceze, preluat de Mediafax.

Interventia este conditionata de angajamentul guvernului elen de a depune mai mult efort pentru rezolvarea problemei finantelor publice.

In principiu, tratatele europene exclud posibilitatea salvarii financiare a unei tari din zona euro.

Statele pot acorda insa, voluntar, imprumuturi bilaterale, iar alocarea fondurilor structurale destinate Greciei ar putea fi grabita, noteaza Le Monde.

Comisia Europeana va anunta pe 3 februarie o decizie referitoare la programul de stabilizare prezentat la mijlocul lunii ianuarie de guvernul elen.

Datoria de stat a Greciei este echivalenta cu peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel care a determinat agentiile de evaluare financiara sa reduca ratingul tarii, situatie care a dus la speculatii in piata in legatura cu capacitatea statului de a-si respecta obligatiile financiare si de a ramane in zona euro.

Autoritatile de la Atena au stabilit ca principal obiectiv pentru acest an reducerea deficitului bugetar la 8,7% din PIB, de la 12,7% din PIB in 2009.

#grecia, #state, #euro, #zona , #Grecia