Grecia, aproape de faliment. Europa cere noi masuri de austeritate

Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:52
1096 citiri
Grecia, aproape de faliment. Europa cere noi masuri de austeritate

Grecia trebuie sa adopte noi masuri dure de austeritate, altfel ministrii de finante din zona euro nu-i vor acorda transa de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta convenit anul trecut, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Oficialii europeni au precizat ca estimeaza plata transei pana la mijlocul lunii iulie.

Grecia are nevoie de bani pana la jumatatea lunii viitoare pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata).

Liderii europeni insista ca deblocarea urmatoarei transe sa fie conditionata de aprobarea, de catre parlamentul elen, a unor noi legi privind reforme fiscale si privatizarea activelor statului.

Intre timp, populatia elena isi exprima tot mai zgomotos dezaprobarea fata de masurile de austeritate si privatizarile impuse de institutiile financiare internationale.

"Pentru a trece la plata urmatoarei transe, trebuie sa fim siguri ca parlamentul elen va da votul de incredere guvernului si va sustine programul, asa ca decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat ministrul belgian al Finantelor, Didier Reynders.

Moneda euro
s-a depreciat
usor luni fata de dolar pe pietele asiatice, din cauza amanarii.

Ministrii Finantelor din zona euro au mai aratat, intr-un comunicat emis luni dimineata la Luxemburg, dupa sapte ore de discutii, ca vor intocmi un al doilea program de bailout pentru Grecia.

 

Surse oficiale din zona euro au declarat pentru Reuters ca urmatorul acord de finantare externa care va fi incheiat cu Grecia se va derula pana la sfarsitul anului 2014 si va avea o valoare de 120 miliarde euro, formata din imprumuturi de urgenta de 60 miliarde euro, o contributie de 30 miliarde euro a investitorilor privati si atragerea a 30 miliarde euro din privatizari.

In incercarea de a castiga consimtamantul Bancii Centrale Europene, care se opune restructurarii datoriilor Greciei pentru a evita un default in zona euro, ministrii Finantelor noteaza ca rostogolirea obligatiunilor detinute de sectorul privat va fi facuta in asa fel incat incapacitatea de plata va fi evitata, chiar si intr-o forma limitata, sau selectiva.

Subliniind faptul ca actuala criza din Grecia a devenit o amenintare pentru stabilitatea globala, ministrul japonez al Finantelor Yoshishiko Noda a declarat ca liderii financiari ai tarilor G7 au discutat pe aceasta tema intr-o teleconferinta sustinuta in weekend.

Premierul elen George Papandreou a cerut duminica grecilor sa sustina masurile de austeritate pentru a evita un default "catastrofal". Intr-o adresa catre parlament, oficialul a cerut natiunii sa accepte cresterile de taxe, reducerile de cheltuieli si planurile de privatizare.

"Consecintele unui faliment violent sau ale iesirii din zona euro vor fi catastrofale pentru populatie, banci si pentru credibilitatea tarii", a afirmat el la inceputul dezbaterii din parlament pentru votul de incredere cerut de noul cabinet, dupa remanierea efectuata saptamana trecuta de Papandreou.

#grecia, #masuri austeritate, #criza datorii grecia , #Grecia