Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia anunta primul excedent de cont curent din ultimii doi ani

Grecia anunta primul excedent de cont curent din ultimii doi ani


Grecia a inregistrat excedent de cont curent in iulie, pentru prima oara in ultimii doi ani, a anuntat, marti, Banca centrala a Greciei.

"In iulie 2012, balanta contului curent a aratat, pentru prima data din mai 2010, un excedent, care a ajuns la 642 milioane de euro, fata de un deficit de 880 milioane de euro in iulie 2011", se arata in comunicatul Bancii Greciei.

De asemenea deficitul comercial a scazut cu 836 milioane de euro, ca rezultat al unui declin de 389 milioane de euro al deficitului comercial, excluzand titeiul si transportul maritim, precum si un declin de 305 si 142 milioane de euro in plati nete pentru achizitiile de nave si, respectiv, titei.

Deficitul comercial, excluzand titeiul si transportul maritim, a scazut considerabil si datorita reducerii importurilor (in scadere cu 15,8% sau 346 milioane de euro).

In iulie, balanta transferurilor de capital a inregistrat un excedent de 151 milioane de euro, fata de 254 milioane de euro in iulie 2011, reflectand un declin al transferurilor nete de capital din UE spre guvernul de la Atena.

In prezent, Banca Centrala a Greciei mizeaza pe o contractie anuala a PIB de 4,5% in 2012, dupa un recul de 6,9% in 2011.

In ultimul sau raport cu privire la Grecia, Comisia Europeana a amanat pentru 2014 data la care Grecia ar urma sa revina pe crestere economica.

Creditorii Greciei considera ca obiectivele fixate Atenei, in special in ce priveste reducerea datoriei sale, sunt irealizabile.

Creditorii si-au pierdut speranta: Grecia nu isi va atinge obiectivele stabilite

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori