Grecia adopta noi masuri de austeritate. Violente continua pe strazi

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 08:29
1617 citiri
Grecia adopta noi masuri de austeritate. Violente continua pe strazi
Protestatarii au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in politisti/Sursa: cryptome.org

Protestele continua, in Grecia, violentele luand amploare pe strazile Atenei in asteptarea adoptarii, joi, a noi masuri de austeritate.

Cel putin sase protestatari si 15 politisti au fost raniti, iar 15 oameni au fost arestati, conform raportului politiei. Greva tine doua zile si afecteaza fiecare sector al economiei. "Nu lasa capul jos, e vremea pentru rezistenta si lupta", cantau protestatarii miercuri, pe strazile din Atena, conform CNN.

Violentele au izbucnit miercuri, in jurul pranzului, intr-unul din colturile pietei Syntagma din capitala Greciei, cand un grup de protestatatri imbracati in negru a inceput sa arunce cu pietrei si cocktailuri Molotov in politie. Fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene si grenade orbitoare. Pana dupa amiaza, fumul umpluse zona, obligandu-i si pe deomnstrantii pasnici sa plece. Luptele au continuat si in noaptea de miercuri spre joi.

La greva de 48 de ore au participat angajati din toate sectoarele economiei. Doar controlorii de trafic aerian s-au intors la munca dupa 12 ore, permitand continuarea zborurilor locale si internationale. Doctorii, taximetristii, profesorii, muncitorii din constructii si altii se afla inca in strada, conform BBC.

Noul plan de austeritate, pe jumatate adoptat

Parlamentul a votat, miercuri, masurile de austeritate, intr-o prima faza, cu 154 de voturi pentru, 141 impotriva. Cinci parlamentari au lipsit. Pentru ca planul sa intre in vigoare, parlamentarii trebuie sa voteze, joi, fiecare articol in parte.

Acest plan include cresterea taxelor si taierea salariilor si trebuie sa convinga Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa acorde noi ajutoare Greciei. Se asteapta noi taieri de pensii si salarii, iar 30.000 de oameni din sectorul public vor fi dati afara. Ministrul de Finante Evangelos Venizelos a spus ca planul se situeaza intre "o situatie dificila si o catastrofa".

In Europa sunt mari temeri referitoare la posibilitatea falimentului Greciei, fapt ce ar declansa o reactie in lant in randul altor state. Atena are nevoie de 8 miliarde de euro pentru a-si putea plati datoriile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Greca, #violente Grecia, #plan austeriate Grecia, #lupte de strada Atena, #criza grecia , #Grecia