Grecia a votat planul de austeritate. Tara este in flacari

Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:53
1747 citiri
Grecia a votat planul de austeritate. Tara este in flacari

Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara un program de austeritate care permite astfel acces la al doilea pachet de salvare pregatit de UE si FMI, reusind sa evite intrarea intr-un default dezorganizat

Duminica seara Atena a fost marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate, luate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar si pentru stergerea datoriei suportata de creditorii sai privati.

Planul de austeritate al Greciei a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 (luni, 01.00, ora Romaniei).

"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.

Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.

Prin acest program vor fi taiate salarii, pensii si se va reduce numarul de locuri de munca in acest an, realizandu-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Grecia va primi 130 de miliarde de euro din partea UE si FMI, reusind astfel sa obtina banii necesari pentru plata unor obligatiuni a caror scadenta va fi la 20 martie.

Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Cine a votat impotriva planului a fost dat afara

Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul parlamentar al Pasok, in urma unei decizii scrise a liderului formatiunii, Giorgios Papandreou, adresata presedintelui Parlamentului.

La fel, 21 de deputati de dreapta, dintr-un total de 83, au votat impotriva, fiind de asemenea exclusi din randul parlamentarilor de dreapta, in urma unei decizii a liderului partidului Antonis Samaras.

Doi dintre cei 16 deputati ai partidului de extrema dreapta Laos, care s-a retras saptamana aceasta din Guvern in semn de protest fata de masurile drastice de ajustare a economiei grecesti, s-au pronuntat, in schimb, in favoarea programului de austeritate. Acesti doi deputati au fost exclusi din grupul parlamentar al Laos.

Chiar inainte de inceperea votarii, Papandreou a insistat in mod solemn asupra importantei optiunii prezentate parlamentarilor, si anume "avansarea impreuna cu Europa si moneda unica" sau precipitarea tarii in "mizerie, bancruta, marginalizare si excluderea din (zona) euro".

Aprobarea deputatilor era indispensabila pentru deschiderea unei cai in vederea deblocarii unui imprumut european in valoare de 130 de miliarde de euro, necesar pentru evitarea unui default de plata al Greciei in martie, cand urmeaza sa ramburseze 14,5 miliarde de euro.

Atena in flacari

Zece cladiri au fost incendiate in timpul protestelor, cu cocteiluri Molotov, incluzand o cafenea Starbucks, o banca si o sala de cinema.

Demonstrantii au aruncat cu pietre si bombe incendiare in politistii trimisi in centrul Atenei pentru pastrarea linistii. Peste 50 de politisti au fost raniti in violente. Ministerul Sanatatii din Grecia a anuntat de asemea ca 70 de persoane au fost transportate la spitalele locale. Politia a anuntat arestarea a 25 de protestatari.

Cladiri cu valoare istorica au fost incendiate in centrul Atenei, duminica, protestatari mascati luptand cu fortele de ordine in fata Parlamentului in timp ce in interior parlamentarii sunt pusi sa aleaga intre intrarea in faliment si noi masuri draconice de austeritate, informeaza Reuters.

Politia greaca a recurs duminica la gaze lacrimogene impotriva unui grup din randul celor aproximativ 25.000 de manifestanti reuniti in zona Parlamentului de la Atena.

#Grecia plan de austeritate, #Grecia masuri anticriza, #Grecia acord FMI, #Grecia salarii , #Grecia