Grecia a votat pentru masurile de austeritate - Europa rasufla usurata

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:57
1367 citiri
Grecia a votat pentru masurile de austeritate - Europa rasufla usurata
Foto: George Papandreou/ SURSA: BBC

Parlamentul grec a votat pentru sustinerea masurilor de austeritate propuse de liderii europeni cu 153 voturi pentru si 145 voturi impotriva. Grecia primeste, astfel, ajutorul din partea zonei euro si scapa de faliment.

Cu putin timp inaintea votului, premierul elen, George Papandreou a tinut un discurs in fata Parlamentului de la Atena.

Papandreou a vorbit despre insemnatatea fondului de salvare agreat de liderii europeni saptamana trecuta pe care l-a caracterizat drept o adevarata realizare care ar trebui sa fie o "prioritate nationala".

Parlamentul grec decide vineri soarta Europei

"A fost o intelegere care ne da siguranta si care ne garanteaza rolul in Europa. O intelegere care ne permite sa stergem, pur si simplu, o mare parte din imprumuturile noastre si sa platim dobanzi mici pentru aceste plati. Intelegerea ne usureaza drumul pentru multi ani de acum inainte. Nu putem rata aceasta intelegere, ea este o prioritate nationala", a declarat prim ministrul grec, vineri seara.

In plus, acesta a declarat ca partidele politice trebuie sa coopereze pentru a proteja poporul.

Papandreou si-a aparat decizia de a propune un referendum, decizie care a socat liderii politici din Europa. In opinia sa, ar fi fost mult mai bine pentru poporul grec sa decida el asupra soartei tarii.

Ce s-a discutat la summit-ul G20. Vezi cele mai importante decizii

In discursul sau, Papandreou a subliniat necesitatea unui guvern de coalitie, dar si nevoia unei sustineri oneste si de amploare, mentionand ca nu ii pasa daca este sau nu ales ca prim ministru al Greciei inca o data.

Mai departe, premierul grec a avertizat ca alegerile anticipate ar insemna o adevarata catastrofa si ar pune in pericol chiar salvarea Greciei.

Spre sfarsitul discursului sau, Papandreou a declarat ca intentioneaza sa incheie o coalitie de guvernare cu patru partide politice si ca are in plan o intalnire, sambata, cu presedintele Greciei pentru a discuta problema tarii.

Inainte de incheiere, premierul elen a cerut un vot de incredere din partea membrilor Parlamentului, astfel incat Grecia sa poata incepe discutiile pentru formarea unei coalitii pentru a forma un guvern "competent".

"Tara noastra este mai presus de noi", a exclamat Papandreou, realizand astfel o incheiere apoteotica a pledoariei sale in fata Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vot incredere grecia, #Grecia a votat, #vot Parlament Grecia , #Grecia