Grecia - a treia putere investitionala in Romania

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 12:47
948 citiri

NAFTEMPORIKI (Grecia), 13 iunie 2007 - Noi perspective de afaceri in Europa largita a evidentiat cu succes Forumul Economic Romano-Elen organizat de curand de catre Forum Invest cu sprijinul Asociatiei Industriilor din Grecia si al Camerei de Comert Greco-Romana.

In interventia sa, secretarul general si seful activitatilor internationale al Asociatiei Industriilor din Grecia, Thanasis Lavidas, a subliniat ca Romania a fost si continua sa fie un partener important in Balcani, lucru demonstrat si de prezenta impresionanta a peste 800 de firme grecesti pe piata romaneasca, cu un capital investit de 3 miliarde de euro.

Grecia este considerata a treia putere investitionala in Romania, cu perspectiva ca aceasta prezenta sa continue intr-un ritm mult mai accentuat in anii urmatori. La acest fapt contribuie proximitatea geografica, costul competitiv al fortei de munca si al productiei, tendinta consumista de tip occidental a cetatenilor romani si legaturile istorice si culturale dintre cele doua tari.

Grecia, dupa cum a spus Thanasis Lavidas, a fost dintotdeauna un sustinator fervent al intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, intrucat considera ca astfel se vor amplifica inca si mai mult comertul bilateral si investitiile.

Sectoarele care sunt cu prioritate de interes pentru greci sunt constructiile, telecomunicatiile, informatica, piata financiara si piata imobiliara. insa consolidarea pe mai departe a relatiilor economice bilaterale depinde si de capacitatea economiei romanesti de a adopta pe deplin acquis-ul comunitar si de a corespunde noilor obligatii europene.

Firmele grecesti sunt interesate si incurajeaza guvernul roman sa inainteze cu pasi constanti spre simplificarea cadrului legislativ si a procedurilor, reducerea birocratiei, evitarea protectionismului si a concurentei neloiale, investind in tehnologie si in inovatie, precum si in calitatea fortei de munca. Iar in paralel sa creeze institutii si structuri corespunzatoare pentru a absorbi fondurile comunitare destinate tarii, in valoare de circa 40 de miliarde de euro.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)