Grecia a cheltuit pentru Aparare mai mult decat Germania

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 16:17
2760 citiri
Grecia a cheltuit pentru Aparare mai mult decat Germania
Foto: Geraldbaios

Saraci, saraci, dar bine inarmati! Grecia ramane un paradox in peisajul european. Desi tara se indreapta cu pasi grabiti spre faliment, cheltuielile bugetare din domeniul Apararii sunt peste cele ale altor state europene, raportat la procentul alocat din PIB.

Conform datelor Institutului International de Cercetari pentru Pace din Stockholm (Sipri), bugetul Apararii pe anul trecut a depasit 2% din PIB al tarii, arata publicatia EU Observer.

In ton cu cerintele NATO

In ciuda crizei financiare si a politicii de austeritate, grecii nu au redus cheltuielile din sectorul Apararii, atingand un procent din PIB egalat doar de Estonia si Marea Britanie la acest capitol.

Ca exemplu, Germania, Spania, Olanda si Italia au alocat bugetelor de Aparare doar 1% din PIB al fiecarei tari in cursul anului 2014.

Un buget de 2% din PIB este si recomandarea facuta tarilor europene la ultimul summit NATO desfasurat anul trecut in Tara Galilor.

Sam Perlo-Freeman, director Sipri, considera ca aceasta constanta a Greciei in alocarea unor sume importante pentru armata este o consecinta a tensiunilor istorice existente intre statul elen si vecinii turci si ciprioti.

In trecut, disputele teritoriale din zona Marii Egee au fost pe punctul de a declansa un conflict regional.

Atitudine belicoasa

De fapt, Grecia a dat dovada de o atitudine belicoasa si in trecut. In 2009, de exemplu, bugetul de Aparare al tarii reprezenta 3,3% din PIB al Greciei. Tradus in suma fixa, acesta a atins 11, 5 miliarde de dolari.

Nivelul bugetului Ministerului Apararii din Grecia a scazut cu 52 de procente in termeni reali, fata de suma alocata in 2009, atingand o valoare de doar 5,6 miliarde dolari, dar reprezentand, in continuare, 2,2% din PIB.

"Ponderea in PIB nu a scazut la fel de mult ca suma totala alocata, aceasta pentru ca PIB al Greciei a scazut dramatic.

Doua procente din PIB, in acest moment inseamna mai putini bani decat reprezentau 2% din PIB pe 2009, inaintea crizei financiare", observa Sam Perlo-Freeman.

Directorul Sipri sustine ca Grecia a fost in stare sa indeplineasca cerintele NATO pentru ca oricum cheltuia un procent destul de mare pentru Aparare si in trecut.

#buget Aparare Grecia, #cheltuieli armata Grecia, #cerinte NATO buget tari UE , #Grecia