Grecia a aprobat noile masuri de austeritate. Protestele s-au soldat cu un mort

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 09:22
1409 citiri
Grecia a aprobat noile masuri de austeritate. Protestele s-au soldat cu un mort
Protestele de la Atena s-au soldat cu un mort

Parlamentul elen si-a dat votul final pentru cel mai recent pachet de masuri de austeritate, in pofida a doua zile de proteste violente, in urma carora un barbat a murit in fata sediului legislativului de la Atena, relateaza BBC News.

Toti deputatii din formatiunea Pasok, cu exceptia unuia, Louka Katseli, au votat in favoarea legii. Katseli a fost exclus din formatiune de premierul Giorgios Papandreou.

Pachetul de masuri de austeritate, ce include reduceri salariale, disponibilizarea a 30.000 de bugetari si cresteri ale taxelor, este necesar pentru obtinerea noilor transe din imprumuturile UE-FMI.

Ministrul de finante Evanghelos Venizelos a descris alegerea drept una intre o "situatie dificila si o catastrofa". "Trebuie sa le explicam tuturor acestor oameni indignati, care isi vad vietile schimbate, ca, prin ceea ce trece tara, nu este cea mai grava etapa a crizei", a adaugat el. "Este un efort dificil si necesar pentru a evita nivelul final, cel mai profund si mai dur al crizei", a precizat ministrul.

Exista temeri ca, daca guvernul elen intra in incapacitate de plata, va duce la o reactie in lant care va cuprinde bancile si alte tari din Zona euro cu datorii mari.

Intre timp, Atena s-a confruntat miercuri si joi cu o greva generala.

Circa 50.000 de manifestanti s-au strans joi in fata Parlamentului, in piata Syntagma. Protestele au degenerat in violente soldate cu moartea unui sindicalist.

"Manifestantul a murit in urma unui atac de cord", a declarat viceministrul pentru protectia cetatenilor Manolis Othonas. "Nu a fost ranit in incidente", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri austeritate Grecia adoptate, #criza grecia, #proteste grecia, #summit UE salvare Grecia , #Grecia