Germania: Reducerea la jumatate a datoriilor Greciei nu este suficienta

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:41
1112 citiri
Germania: Reducerea la jumatate a datoriilor Greciei nu este suficienta
Datorii, Grecia

Reducerea la jumatate a datoriilor Greciei catre investitorii privati, parte a unui plan european de a sustine statul aflat in pragul colapsului financiar, nu este suficienta pentru ca datoria tarii sa devina sustenabila, a declarat un consilier al ministrului german de Finante, Wolfgang Schaeuble.

Grecia a imprumutat de la investitori privati circa 200 de miliarde de euro, in timp ce datoriile totale ale statului se ridica la 350 miliarde de euro, conform Mediafax. O reducere cu 50% ar echivala cu stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria catre investitorii privati.

Bancile si fondurile de investitii negociaza cu guvernul de la Atena de mai multe saptamani reducerea datoriilor tarii, in urma carora indatorarea raportata la PIB ar urma sa coboare de la aproximtaiv 160% la 120% pana in 2020. Masura face parte dintr-un al doilea pachet de ajutor financiar extern de 130 miliarde de euro, dupa cel de 110 miliarde de euro din 2010.

Investitorii trebuie sa accepte voluntar stergerea a jumatate din datoria Greciei, urmand sa primeasca in schimb bani si noi obligatiuni. Discutiile treneaza insa din cauza neintelegerilor asupra costurilor.

Profesorul universitar Clemens Fuest, consilier al ministrului Schaeuble, a declarat publicatiei elene To Vima ca Grecia are nevoie de stergerea unei parti mai mari a datoriei pentru a putea plati.

"Rata de 50% a fost insotita de ideea ca va fi asociata unui program de consolidare economica pe termen lung, care sa coboare datoria acumulata la 120% din PIB pana in 2020. O asemenea reducere nu este suficienta. La inceputul crizei am avut o indatorare tot de 120%, asa ca o stergere a datoriei trebuie sa depaseasca 50%", a spus el.

Grecia vrea ca investitorii sa accepte voluntar implicarea in acest program pentru a nu fi considerata o tara in incapacitate de plata. Aceasta abordare reprezinta un risc pentru un eventual acord, iar preschimbarea obligatiunilor cu unele noi ar trebui sa fie obligatorie, a declarat Fuest.

"In opinia mea, Grecia a intrat deja in incapacitate de plata. Cred ca cel mai bine ar fi sa se recunoasca cinstit ca Grecia nu poate plati. Asa s-ar putea ajunge la o intelegere mai buna", a spus el.

Grecia trebuie sa finalizeze negocierile cu investitorii privati, pentru a indeplini conditiile necesare primirii de ajutor financiar, pana la mijlocul lunii ianuarie, cand la Atena sosesc reprezentanti ai FMI si UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii grecia, #criza grecia, #grecia austeritate, #criza europa , #Grecia