Germania: Grecia ar trebui sa plateasca jumatate din salarii si pensii in drahme

Luni, 23 Iulie 2012, ora 16:11
1459 citiri
Germania: Grecia ar trebui sa plateasca jumatate din salarii si pensii in drahme

Grecia ar trebui sa inceapa sa plateasca in drahme jumatate din salariile bugetarilor si din pensiile de stat, ca parte a unei iesiri treptate din zona euro, este de parere Alexander Dobrindt, secretar general al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), aripa bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

"In ce priveste Grecia, am ajuns la capatul drumului. Nu trebuie sa mai existe un alt ajutor. O tara care nu are vointa de a indeplini conditiile, sau care nu este in stare sa faca acest lucru, trebuie sa aiba o sansa in afara euro", a declarat responsabilul CSU pentru cotidianul Die Welt.

"Grecia ar trebui sa inceapa sa plateasca jumatate dintre salarii, pensii si alte chletuieli in drahme. O revenire lenta la vechea moneda este mai buna pentru Grecia decat o miscare brusca. A avea drahma ca moneda paralela ar da sansa unei cresteri economice", a adaugat Dobrindt, care sustine de mai multa vreme ca Greciei i-ar fi mai bine in afara zonei euro.

Potrivit saptamanalului german Der Spiegel, Grecia ar avea nevoie de inca 50 miliarde de euro pe langa cele 130 miliarde deja convenite cu FMI si UE, insa FMI ar putea refuza sa contribuie la o noua finantare. Ministrii de finante german si elen au refuzat sa comenteze informatia.

Mergand pe linia saptamanalului Der Spiegel, cotidianul Sueddeutsche Zeitung de luni scrie, citand surse guvernamentale, ca este improbabil ca Germania sa aprobe un nou ajutor pentru statul elen. "Este de neimaginat ca Angela Merkel ar putea sa mai mearga o data in fata Bundestag-ului si sa ceara un acord pentru un al treilea pachet de salvare pentru Grecia", afirma sursele citate.

Daca Atena va avea nevoie de un nou ajutor financiar, insa creditorii i-l vor refuza, va intra in incapacitate de plata si, cel mai probabil, va fi obligata sa iasa din zona euro, noteaza Reuters.

Intr-un interviu aparut luni in Bild, ministrul de finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat mai circumspect, afirmand ca asteapta raportul misiunii troicii FMI-UE-BCE: "Daca exista intarzieri (in aplicarea reformelor), Grecia trebuie sa le recupereze", a declarat el.

Pe de alta parte, Schaeuble a afirmat ca Spania, cel mai recent beneficiar al unui ajutor de urgenta din partea UE - 100 miliarde de euro pentru sectorul bancar - se afla intr-o stare mult mai buna decat Grecia. "Economia Spaniei este mult mai eficienta si are o structura diferita. Þara isi poate reveni foarte repede", a estimat el.

#Grecia achitare salarii, #Germania salarii Grecia, #Germania ajutor financiar Grecia, #grecia zona euro , #Grecia