Gaz de France doreste sa investeasca in conexiunile de gaz cu Grecia si Romania

Luni, 16 Iunie 2008, ora 10:47
1017 citiri
Gaz de France doreste sa investeasca in conexiunile de gaz cu Grecia si Romania

DNEVNIK (Bulgaria), 16 iunie 2008 - Gaz de France isi manifesta interesul pentru investitii in construirea de conexiuni pentru transportul de gaz din Bulgaria catre Romania si Grecia, precum si pentru sporirea capacitatilor de transport si de depozitare a combustibilului albastru.

Acest anunt a fost facut de catre vicepresedintele companiei, Jean-François Cirelli, la Formului energetic de la Varna.

Compania are in prezent 1 milion de beneficiari in Romania, iar in Europa Centrala - 2,3 milioane. Dorim sa fim un partener de nadejde al Bulgariei si sa contribuim cu investitii. in prezent se face un studiu prealabil de proiect pentru legaturile Ruse-Giurgiu, Silistra-Calarasi, precum si o posibila legatura din estul Greciei cu sudul Bulgariei.

Compania franceza a recunoscut ca piata de gaz din Bulgaria nu este deosebit de mare, insa exista perspective interesante de dezvoltare. Exista gaz in Marea Mediterana, iar acesta poate sa ajunga pana in Turcia si Grecia, chiar la consumatorii din Bulgaria si Romania.

Compania negociaza cu Bulgargaz semnarea unui acord cadru. Acesta va avea in vedere posibilitatile de dezvoltare ale businessului cu gaz", a spus Cirelli, insa nu a oferit detalii.

In opinia presedintelui Comisiei Nationale pentru Reglementarea Energiei si Apei, Konstantin ªusulov,

Gaz de France doreste sa introduca gaz la Vidin, Svistov si la Kardjali. Aceste orase sunt in afara granitelor regiunilor, licentele pentru ele emitandu-se in urma desfasurarii concursurilor. "Nu suntem interesati de construirea unor retele locale, nici hotarati sa facem asemenea investitii", a spus Cirelli.

Compania si-a exprimat interesul la Ministerul Economiei si Energiei si la Primaria Capitalei, care este actionar majoritar, cu 58%, la "Termoficare-Sofia". Procedura de vanzare a societatii este tergiversata de mai bine de doi ani, in principal din cauza absentei unui acord intre actionari. 100% din actiuni sunt oferite spre vanzare.

In opinia ministrului adjunct al economiei si energiei, Ana Yaneva, s-a convenit deja ca doua grupe de lucru sa vanda fiecare din parti, iar evaluarea ofertelor sa aiba loc conform  unor criterii comune si in deplina unanimitate.

"Gaz de France va discuta posibilitatea de a intra in Nabucco, asta daca vom fi invitati", a mai spus Cirelli. Compania a fost unul din candidatii pentru cei sase actionari in cadrul acestui proiect, insa ulterior a fost aleasa RWE pentru ca Turcia refuza sa admita compania franceza.

La inceputul anului, Bulgaria, Ungaria, Romania, Turcia si Austria au semnat Acordul privind includerea companiei germane. Companiile de gaz ale celor sase state detin cate 16,6% din proiect. "Avem o mare diversitate de furnizori de gaz si sustinem toate proiectele care elimina posibilitatea ca livrarile sa fie monipolizate de un singur furnizor", a spubliniat Cirelli.