Franta si Germania, la un pas de a salva zona euro

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 15:10
1290 citiri
Franta si Germania, la un pas de a salva zona euro

Franta si Germania sunt la un pas sa semneze un plan de salvare pentru zona euro, in valoare de 2 miliarde de euro (aproximativ 2,76 miliarde de dolari), acord ce va determina o apreciere a monedei unice europene si o crestere a actiunilor de la Bursa din New York.

Informatia a fost publicata de ziarul britanic The Guardian, care citeaza diplomati din Uniunea Europeana, precizeaza The Guardian.

Diplomatii sustin ca planul pe care urmeaza sa il aprobe oficialii germani si francezi prevede cresterea capacitatii Fondului european de stabilitate financiara (FESF) la suma record de 2.000 de miliarde de euro, fata de 440 milioane cat este in prezent.

Franta si Germania au convenit sa recapitalizeze pana la 70 de banci europene, conform The Guardian.

De asemenea, atat Berlinul, cat si Parisul au convenit ca sectorul privat sa se implice mai mult in planurile de salvare care vizeaza Grecia.

Bancile europene cu expunere mare pe datoria suverana au intampinat dificultati in operatiunile de finantare, alimentand si mai mult temerile guvernelor, ingrijorate ca vor trebui sa recapitalizeze institutiile bancare.

Planul ar urma sa fie ratificat la summit-ul Uniunii Europene, din Bruxelles, programat pentru duminica.

Articolul publicat, marti, de ziarul britanic a influentat deja pietele bursiere, care au inregistrat cresteri.

Pana acum, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in solutionarea crizei presupune depasirea atributiilor pe care le are FMI.

In plus, Fondul va avea nevoie de resurse mai mari decat cele utilizate in mod traditional de institutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare zona euro, #salvare zona euro, #salvare grecia , #Grecia