Fostul bancher Yannis Stournaras, noul ministru de Finante in Grecia

Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:13
1183 citiri
Fostul bancher Yannis Stournaras, noul ministru de Finante in Grecia

Economistul si fostul bancher Yannis Stournaras, in varsta de 55 de ani, ministru interimar al Dezvoltarii, a fost numit marti la conducerea Ministerului Finantelor, au anuntat serviciile premierului Antonis Samaras intr-un comunicat, relateaza AFP.

"In urma unei decizii a lui Samaras, Yannis Stournaras, profesor de economie la Universitatea din Atena si director al centrului de cercetare al patronatului grec (Iove), este numit ministru de Finante", potrivit acestui comunicat.

Stournaras, apropiat al taberei conservatoare, a fost presedintele Bancii comerciale grecesti (Emporiki bank) intre 2000 si 2004, inainte de cumpararea acesteia de catre grupul francez Credit agricole.

El a fost numit de Samaras dupa ce Vassilis Rapanos, desemnat initial pentru acest portofoliu, a renuntat la aceasta functie din motive de sanatate.

Proeuropean, el a condus Consiliul economic al Ministerului de Finante (1994-2000) si a participat la negocierile pregatitoare pentru intrarea Greciei in zona euro in 2011.

Refuzul lui Rapanos de a indeplini aceasta functie din motive de sanatate, precum si operatia de urgenta la sfarsitul saptamanii trecute suferita de Samaras, incapabil sa isi exercite atributiile timp de circa o saptamana, au provocat confuzie in noul Guvern, la sase zile de la formarea acestuia.

Din cauza incapacitatii lui Samaras de a se deplasa, Grecia va fi reprezentata la summitul european de la Bruxelles de presedintele Carolos Papoulias, ministrul interimar Georges Zanias, si adjunctul minsitrului de Finante, Christos Sta?kouras.

#ministru de Finante nou Grecia, #Yannis Stournaras ministru Finante , #Grecia